Castelul de la Gilău, malul Someşului şi Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spaţii din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a ediţie TIFF. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment, va fi inaugurat anul acesta în cadrul TIFF cu o proiecţie urmată de o petrecere gastronomică, au anunţat organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din program nu vor lipsi un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina şi o proiecţie în prezenţa astronautului Dumitru Prunariu, dar şi tradiţionalele Ziua HBO, EcoTIFF, proiecţii la Depozitul de Filme şi Ziua Diversităţii.

O nouă locaţie pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte - renumita trupă maghiară de rock Republic şi Bagossy Brothers Company, în deschidere, şi filmul ”Fever at Dawn”, regizat de Péter Gárdos, miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00. În spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări în premieră comedia ”Două Lozuri”, de Paul Negoescu, cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, marţi, 31 mai, de la ora 21.45. 

Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat şi Someş Open Air (Parcul ”La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spaţiu destinat proiecţiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00. Pentru cei pasionaţi de lumea fotbalului, TIFF a pregătit o proiecţie specială a filmului ”Ascensiunea lui Zlatan/ Becoming Zlatan” (2015), documentarul care urmăreşte evoluţia lui Zlatan Ibrahimović, faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croată, desemnat în 2016 cel mai bun jucător din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv. 

Un spaţiu neconvenţional va fi şi Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” (Str. Universităţii, nr. 5), unde proiecţia capodoperei lui Carl Th. Dreyer, ”Patimile Ioanei d’Arc” (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival şi este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice ”Sf. Mihail”.

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, şi restaurantului său, votat de patru ori cel mai bun din lume. Filmul ”Noma, My Perfect Storm” va fi proiectat la Cercul Militar marţi, 31 mai, de la ora 18.30, şi va fi urmat de o petrecere gastronomică întreţinută de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen. Biletul costă 50 de lei şi include cina de după film. 

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa, pe 4 iunie, de la ora 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaşti şi apropiaţi vor participa la proiecţia câtorva dintre filmele sale scurte: ”Atelier cu călăuză”, ”Iar ca sentiment un cristal”, ”Oameni care povestesc”, ”Arta apărării individuale”.

În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecţie specială primului cosmonaut român care a zburat în spaţiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecţia filmului ”Operation Avalanche”, regizat de Matt Johnson (SUA), precedat de scurtmetrajul ”Opt zile în cosmos” (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. La 10 ani după lansare, echipa filmului ”Legături bolnăvicioase”, regizat de Tudor Giurgiu, se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat şi pentru persoanele cu deficienţe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăşti.

În cadrul EcoTIFF, secţiunea filmelor pe temă ecologică, publicul se va întâlni pe 5 iunie, de Ziua Internaţională a Mediului, cu filmul ”Human”, un documentar realizat în trei ani, ce adună interviuri cu 2.000 de oameni din 60 de ţări, lansat simultan la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, la Veneţia şi pe Youtube. Filmul ”The Olive Tree” va emoţiona publicul cu povestea unui copac care poate salva viaţa bătrânului care l-a crescut. 

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 2 iunie cu filmele ”Nightingale”, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 16.00, ”A Mere Breath”, la Cinema Florin Piersic, ora 17.30 (accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile), ”Cain’s Children”, la Cercul Militar, ora 10.45 (proiecţie din cadrul EducaTIFF, urmată de o dezbatere).

Ziua Diversităţii va fi marcată de proiecţia filmului slovac ”Rytmus: The Street Dream”, un documentar filmat pe o perioadă de 8 ani despre viaţa lui Patrik Vrbovský, cunoscut drept Rytmus, unul dintre cei mai populari rapperi din Slovacia, pornit în căutarea rădăcinilor sale rome.
O altă proiecţie cu intrare liberă este dedicată persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Pe 30 mai, de la 13.00, la Cinema Florin Piersic va rula ”Remember”, de Atom Egoyan, o dramă plină de suspans, cu Christopher Plummer senzaţional în rolul unui văduv care a supravieţuit Holocaustului şi caută răzbunare. 

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă: de la ora 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie ”Juan de los Muertos”, de Alejandro Brugués, urmată de o petrecere cu tematică horror, pe 2 iunie, unde clujenii sunt aşteptaţi alături de animalele lor de companie la ”Truman”, de Cesc Gay, o odă adusă prieteniei şi dragostei, în care un câine are un rol important în viaţa stăpânului său; pe 3 iunie, ”Cinema, Mon Amour”, un documentar românesc despre ultimele cinematografe de stat din România, iar pe 4 iunie, filmul ”B-Movie: Lust and Sound in West Berlin”, un documentar despre muzică, artă şi haos în vestul Berlinului din anii ‘80.

Pe 28 şi 29 mai, în cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy, Bonţida, începând cu ora 12.00, părinţii şi copiii sunt aşteptaţi să participe la activităţile şi spectacolele pentru copii pregătite pentru ei: cursuri de improvizaţie, poze la minut în cabina TIFF, atelier de pictură, frisbee, confecţionare de zmee, atelier de meşteşuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale şi activităţi sportive, cursuri de prim ajutor.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 27 mai - 5 iunie, şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.