Cei care susţin că nu pot să facă mişcare din lipsa timpului, se pare că rămân fără această scuză. Rezultatele unui nou studiu relevă faptul că un minut de sprint, urmat de 9 minute de exerciţii uşoare duce la rezultate asemănătoare unui antrenament de 50 de minute într-un ritm moderat, informează Live Science.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul studiu, realizat de o echipă condusă de Martin Gibala, profesor de kinetoterapie la Universitatea McMaster din Ontario, evidenţiază beneficiile pe care le poate avea asupra sănătăţii un tip de exerciţiu denumit "sprint interval training". Interval training este un tip de antrenament fizic care presupune runde de exerciţii intensive, urmate de runde de exerciţii mai calme, după care ciclul se repetă. 

Un astfel de antrenament poate reprezenta o opţiune pentru cei care vor să se menţină în formă, dar nu au mult timp la dispoziţie pentru exerciţii fizice regulate.

"Cei mai mulţi invocă "lipsa de timp" ca motiv principal pentru a nu fi activi fizic. Acest studiu arată că o abordare bazată pe conceptul "interval trianing" poate fi mai eficientă. Se pot obţine astfel beneficii pentru sănătate comparabile cu cele din abordarea tradiţională, dar în mai puţin timp", spune Martin Gibala.

La studiu au participat 25 de bărbaţi care nu se mai antrenaseră anterior, ei fiind împărţiţi în două grupuri: unul dedicat antrenamentului bazat pe un minut de sprint şi 9 minute de exerciţii uşoare, iar celălalt pe un antrenament de lungă durată. Exerciţiile au fost efectuate de trei ori pe săptămână timp de trei luni. Un alt grup de 12 bărbaţi, care nu s-au antrenat deloc, a fost folosit ca termen de comparaţie.

La finalul testării, cele două grupuri au înregistrat îmbunăţiri similare, respectiv creşteri de 19 la sută la testul denumit VO2 (care măsoară cantitatea maximă de oxigen consumată de organism în timpul unui exerciţiu de 30 de secunde) şi îmbunătăţiri la testul de sensibilitate la insulină (care măsoară cât de bine răspunde organismul la insulină, un hormon care reglează zahărul din sânge).

Noul studiu certifică, astfel, rezultatele unor cercetări anterioare privind beneficiile unui antrenament de tip "interval training", cu menţiunea că de data asta intervalul a fost mult mai scurt, de doar zece minute, comparativ cu studiile precedente, bazate pe antrenamente de 25 de minute.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.