Statuia unui câine care urinează lângă ”fata neînfricată” de pe Wall Street a fost instalată la începutul săptămânii, în semn de protest. Ea a stârnit diverse reacţii în rândul trecătorilor şi a fost contestată de sculptorul italian care a creat ”Charging Bull”, scrie New York Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sculptorul urban Alex Gardega - nemulţumit de faptul că statuia ”Fearless girl” a fost amplasată pe Wall Street în faţa monumentului ”Charging Bull” - a decis să se răzbune cu ajutorul unei creaţii proprii.

Gardega a realizat statuia intitulată ”Pissing Pug”, care reprezintă un câine de mici dimensiuni ce urinează în direcţia ”Fearless Girl”.

”Acesta este un nonsens corporatist. Nu are nicio legătură cu feminismul şi este o lipsă de respect la adresa artistului care a creat taurul”, a declarat Gardega pentru NY Post în legătură cu ”Fearless Girl”. El susţine că statuia fetei neînfricate montate în faţa faimosului taur este o reclamă pentru o firmă din Boston. ”Taurul avea integritate”, a mai spus el.

Artistul, care nu i-a întâlnit niciodată pe creatorii celorlalte două statui, îşi explică realizarea: ”Am hotărât să fac acest câine inferior, pentru a diminua statuia, exact cum fata a retrogradat taurul”.

Potrivit New York Post, multe femei susţin că ”Fearless Girl” reprezintă femeile care iau cu asalt Wall Street şi pe oricine ţine piept companiilor şi că micul câine care urinează este ”misogin”. ”Consideraţi asta artă?”, a spus o trecătoare.

De cealaltă parte, Gardega insistă că el este pro-feminist şi că ”nu are nimic împotriva sculptorului”. Au existat, de asemenea, şi voci care au apreciat viziunea autorului. 

Arturo Di Modica este creatorul taurului şi nu este un admirator al statuii amplasate în faţa acestuia - ”Fearless Girl”. Chiar şi aşa, el a declarat că nu apreciază realizarea lui Gardega în încercarea de a-i susţine opera. ”Este oribilă. Nu-mi place”, a spus italianul.

El a afirmat că nu vrea ca orice artist să ”fure 15 minute de celebritate” pe seama taurului, indiferent că este vorba despre statuia fetei sau de cea a câinelui. ”Este prostesc să faci aşa ceva. Se foloseşte de taur şi se foloseşte de mine”, a adăugat el cu privire la Gardega.

Statuia ”Pissing Pug” nu a fost amplasată permanent. Alex Gardega a retras-o marţi şi a menţionat că ar vrea să o instaleze din nou vineri. El s-a arătat suprins de reacţia lui Di Modica. ”Îl iubesc şi nu vreau să îl supăr”, a mai declarat Gardega.

Di Modica a acţionat în judecată compania State Street Global Advisors, care a amplasat statuia fetei, pentru încălcarea drepturilor de autor.

Statuia ”Fearless Girl” a fost instalată în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii şi urma să rămână în faţa taurului timp de o săptămână. Primarul Bill de Blasio a extins perioada la 11 luni, după ce mai multe organizaţii feministe au făcut presiuni în acest sens.

Creatorul ei, Kristen Visbal, nu a dorit să comenteze la adresa ”Pissing Pug”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.