Tiberiu Soare spune că balerinii plătiţi de Opera Naţională Bucureşti au fost duşi de Johan Kobborg la o gală caritabilă de la New York, despre care nu există acte în instituţie, deşi aceştia nu erau în timpul liber şi sunt plătiţi să danseze în ”beneficiul publicului românesc”. În replică, organizatorii americani ai Galei precizează că participarea românească a fost una de renume şi că toate costurile le aparţin. Mai mult, o parte din bani a fost donată de Alina Cojocaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acuzaţiilor pe care le-a făcut Tiberiu Soare, director adjunct al Operei Naţionale în privinţa participării Companiei de balet din Bucureşti coordonată de Johan Kobborg la o gală desfăşurată la New York în 2015, fără a exista acte contabile sau alte evidenţe în instituţie, organizatorul american al evenimentului precizează că nu doar că ONB nu a plătit nimic, dar că o parte din bani au fost donaţi chiar de Alina Cojocaru.

”Compania mea RA Entertainment a fost principalul organizator al Galei din New York, pentru Opera Naţională Bucureşti. Acest eveniment de succes a avut loc în decembrie 2015, la Lincoln Center din New York. Am organizat evenimente în SUA de 15 ani şi a lucra cu Johan Kobborg a fost, de departe, una dintre cele mai frumoase experienţe. Împreună cu Alina Cojocaru, domnul Kobborg a fost capabil să aducă cei mai buni dansatori internaţionali, ca Ulyana Lopatkina, Tamara Rojo, Daniil Shimkin şi Friedemann Vogel. Prima apariţie a Companiei Naţionale de Balet în SUA a fost de un mare succes şi a avut un impact pozitiv. Prestigiosul City Center din New York a invitat Compania să participe la Festivalul de Balet din 2016”, spune organizatorul american al Galei din New York, într-o scrisoare trimisă Alinei Cojocaru şi semnată de Raluca Gold-Fuchs, preşedinte RA Entertainment.

”Din nefericire, problemele apărute la acordarea vizelor au întârziat promovarea, iar bugetul a depăşit estimarea iniţială de aproximativ 90.000 de dolari. Nu s-au primit niciun fel de donaţii în cadrul evenimentului, iar donaţiile ce au urmat totalizează în acest moment 3.000 de dolari. În afară de cheltuielile legate de vize în sumă totală de 3.955 USD, Alina Cojocaru a contribuit personal cu suma de 2.970 de dolari net, cu toate taxele plătite, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare ale RA Entertainment. RA Entertainment a acceptat astfel o mare pierdere financiară, cu speranţa ca astfel imensul succes şi totala dedicare a Companiei de Balet să poată continua şi în viitor. Din nou trebuie să subliniez că Orchestra Naţională din Bucureşti a primit ca urmare a acestei gale invitaţia de a participa la festivaluri precum Fall for Dance care va fi organizat de City Center din New York”,  se arată în precizarea trimisă de Alina Cojocaru agenţiei News.ro.

Dirijorul Tiberiu Soare l-a acuzat pe Johan Kobborg că a plecat cu balerini din Compania de balet a Operei la o gală caritabilă din New York, fără ca în evindenţele contabile ale instituţiei să existe vreun document despre această plecare. Într-o declaraţie pentru News.ro, dirijorul a justificat acuzaţia pe care a făcut-o prin aceea că are ”o impresie subiectivă că e ceva dubios acolo”.

”Printre alte multe lucruri, am aflat de această Gală. Eu însumi am participat la un concert de binefacere în noiembrie, în sprijinul victimelor Colectiv şi asistăm la aceeaşi poveste. Impresia mea subiectivă este că se întâmplă ceva suspect cu aceste gale. În continuare ceva e dubios acolo. Permiteţi-mi să îmi exprim îndoiala cu privire la transparenţa totală a ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2015, retrospectiv vorbind”, a declarat Tiberiu Soare.

Întrebat dacă este o problemă financiară şi dacă Opera Bucureşti a alocat fonduri sau a pierdut bani prin această participare, Tiberiu Soare a negat. Singura problemă pe care a menţionat-o este aceea că balerinii nu au dansat, astfel, în beneficiul publicului românesc, deşi nu erau ”în timpul liber”. ”Am pomenit Gala printre alte nereguli. Trebuia să existe o evidenţă clară a destinaţiei activităţii artistice a baletului Operei Naţionale Bucureşti, atâta vreme cât dânşii nu erau în timpul lor liber, erau plătiţi aici, la Bucureşti. Acea activitate nu a fost în beneficiul publicului românesc, aşa cum sunt ei plătăţi cu salariul, ci în beneficiul altui public şi trebuie să ştim ce s-a întâmplat acolo. Nu poţi să iei o companie de balet şi să te duci unde vrei cu ea”, a precizat Tiberiu Soare, în prezent director adjunct al Operei Naţionale Bucureşti.

O gală de balet, anunţată cu scop caritabil, pentru artiştii români de la Corpul Naţional de Balet din Opera Naţională Bucureşti, a avut loc în 9 decembrie, la New York.  La gală au participat printre alţii, Alina Cojocaru, Marina Minoiu, Adina Tudor, Dawid Trzensimiech, Sena Hidaka şi Johan Kobborg, la acea vreme director artistic al Corpului de Balet din Opera Naţională Bucureşti (partener de viaţă şi de scenă  al Alinei Cojocaru).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.