Autorul "Versetelor satanice", Salman Rushie, va publica în septembrie cel de-al 13-lea roman al său, "The Golden House", un thriller despre America contemporană, a cărui acţiune începe în 2008 şi urmăreşte destinul unui tânăr cineast în climatul politic de la Casa Albă, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia a fost confirmată de casa de editură britanică Jonathan Cape, filiala Grupului Penguin Random House, romanul fiind lansat la aceeaşi dată în Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, India, Africa de Sud şi Germania. 

Salman Rushdie va publica un thriller pe fondul cultural şi politic din Statele Unite. El povesteşte destinul unui tânăr cineast implicat în secretele unei familii, în timpul primei învestituri a lui Barack Obama.

Sunt relatate numeroase evenimente politice şi sociale care au marcat Statele Unite în ultimii opt ani, precum deontologia jurnalismului şi politizarea jocurilor video. Romanul va prezenta în mod egal "revolta unui obraznic ambiţios, narcisist, cu părul vopsit, machiat". Nu se precizează însă cui aparţine această descriere. Scriitorul britanic a fost de-a lungul campaniei pentru prezidenţiale un fervent opozant al lui Trump, potrivit comentariilor sale de pe Twitter. 

Apariţia acestui roman ar putea zgudui opinia publică americană în materie de politică. Potrivit The Guardian, care citează casa editorială, "povestea aspiră către o nouă ordine mondială a adevărurilor alternative".

Pentru Michal Shavit, directoarea editurii, este "romanul de referinţă care tratează identitatea, adevărul, teroarea şi minciunile". 

Salman Rushdie, născut în 19 iunie 1947, este cunoscut mai ales pentru ”Versetele satanice”, o carte considerată o veritabilă insultă la adresa religiei islamice şi care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini. Stilul său narativ, un amestec de mit şi fantezie cu realitate, a fost inclus în curentul literar cunoscut sub denumirea de ”realism magic”.

Rushdie este, de asemenea, autor al mai multor romane şi volume de eseuri care privesc lumea contemporană cu luciditate şi uneori cu sarcasm. A debutat în 1975 cu romanul ”Grimus”, dar cartea care l-a impus definitiv a fost ”Copiii în miez de noapte”, care a primit şi prestigiosul Booker Prize în 1981. A continuat cu volumul ”Ruşinea” (1983), nominalizat pentru acelaşi Premiu Booker în 1984, pe care însă îl ratează, primind în schimb un trofeu francez prestigios, Prix du Meilleur Livre Etranger. După publicarea volumului ”Versetele satanice” (1988), a scris şi alte romane care au impresionat criticii literari şi publicul larg, precum ”Harun şi Marea de Poveşti” (1990), ”Ultimul suspin al maurului” (1994), ”Furia” (2001), ”Seducătoarea din Florenţa” (2009) şi ”Joseph Anton: Memorii” (2012).

În februarie 2016, mai multe companii de presă din Iran au adăugat suma de 600.000 de dolari la prima de 3,3 milioane de dolari oferită deja de acest stat pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, după 27 de ani de la emiterea celebrei fatwa (decret emis de un lider religios musulman). Agenţia de presă Fars a publicat o listă cu 40 de companii de presă din Iran care au decis să facă donaţii în acest scop. Astfel, prima promisă pentru asasinarea celebrului scriitor britanic de origine indiană a crescut cu 600.000 de dolari şi a ajuns la 3,9 milioane de dolari. Agenţia Fars a contribuit la rândul ei cu 30.000 de dolari.

În14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revoluţiei iraniene, e emis o fatwa prin care îi îndemna pe toţi musulmanii din lume să îl asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului său ”Versetele satanice”, considerat o insultă la adresa islamului.

De atunci, Salman Rushdie a trăit sub protecţia poliţiei britanice, însă autorităţile iraniene au anunţat că acea fatwa nu poate fi anulată. În 2005, urmând îndemnul lui Ali Khamenei, succesorul lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au îndemnat din nou pe musulmanii din lumea întreagă să îl ucidă pe Salman Rushdie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.