Sala 2 a Teatrului Naţional din Timişoara, care face parte din Bastionul Theresia, intră într-un proces de refacere şi reconfigurare. Situată în mijlocul Parcului Civic, sala va deveni punctul zero pentru Tmişoara Capitala Europeană a Culturii 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parte din Bastionul Theresia, a cărui construcţie a început în 1732, clădirea din mijlocul a ceea ce urma să devină două secole mai târziu Parcul Civic a fost ridicată în a doua parte a secolului al XIX-lea şi a avut diverse destinaţii: manej, depozit, arhivă, spaţiu de expoziţii; în ultimele decenii ale secolului trecut devenise sală de sport, iar apoi fostă sală de sport şi, în sfârşit, sală de teatru. Date fiind stilul eclectic şi amplasarea, spaţiul să preta perfect pentru această utilizare.

Actorii au început să joace în acest spaţiu în 2008, imediat după ce Teatrul finaliza primele intervenţii de urgenţă şi operaţiuni de igienizare. Forma pe care o are în acest moment Sala 2 TNTm datează din anul 2009, când întreaga clădire a trecut printr-o refacere de amploare care a presupus construirea unei structuri autonome în interiorul zidurilor fostului manej, crearea şi utilarea spaţiului destinat scenei şi a celui destinat publicului, dar şi crearea unui nivel destinat cabinelor, sub nivelul sălii de spectacole.

La inaugurare, în 25 ianuarie 2010, cele două autorităţi reprezentând oraşul şi Ministerul Culturii au mers pentru prima oară împreună în conceptul Capitalei Europene a Culturii. Motivaţi de transformarea vizionară a Sălii 2 TNTm, primarul Gheorghe Ciuhandu, alături de reprezentantul Ministerului Culturii, Demeter András István, lansează public Timişoara în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În 2016, primarul Nicolae Robu aprobă trecerea Sălii 2 TNTm din proprietatea Municipiului în domeniul public al Statului şi în administrarea Teatrului Naţional. Din acest moment, Sala 2 TNTm devine un spaţiu exclusiv pentru teatru - un pas important în istoria contemporană a culturii româneşti şi pentru infrastructura culturală a ţării. În anul 2019, ministrul Daniel Breaz recunoaşte importanţa acestui obiectiv major pentru România, prin Capitala Europeană a Culturii: Ministerul Culturii include refacerea Sălii 2 TNTm în ordonanţa de urgenţă privind finanţarea proiectului Timişoara - Capitală Europeană a Culturii, ca obiectiv prioritar. Ministrul Lucian Romaşcanu investeşte Sala 2 TNTm cu sensul viitorului prin cultură al Timişoarei Capitală Europeană a Culturii şi, ca atare, finanţează acest obiectiv prin OUG.83/2022. 

"Naţionalul timişorean construieşte astăzi un teatru pentru mâine, pentru generaţia viitoare. Sala 2 TNTm reprezintă o expresie a evoluţiei societăţii în termenii civilizaţiei şi ai educaţiei. Este un proiect vizionar care depăşeşte cu mult graniţele prezentului şi întruchipează, în cel mai concret mod, o moştenire valoroasă pentru viitor a Capitalei Europene a Culturii. Căci despre asta este vorba, în definitiv: anul 2023 transformă Timişoara într-o placă turnantă care va transporta România dinspre trecut înspre viitor. Aşa cum o pregătim acum, aşa vor trăi oamenii în viitor. Iar Teatrul Naţional din Timişoara este ferm în opţiunea lui asumată de a construi o infrastructură culturală durabilă, valoroasă, accesibilă şi de perspectivă”, precizează Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional.

În urmă cu mai bine de un deceniu, Sala 2 TNTm era un spaţiu în ruină iar Teatrul Naţional a transformat-o într-o sală modernă de spectacol. În noua sa configuraţie, Sala 2 TNTm va răspunde standardelor spectacolului de teatru din prezent. În afară de refuncţionalizarea Sălii 2 TNTm, noua sa configuraţie va consta inclusiv în protejarea zidurilor acestei părţi din Bastion. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.