Cu ocazia aniversării a 10 ani, Romanian Design Week în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Bucureşti vor propune un program special în ansamblul de patrimoniu „Aşezămintele I.C. Brătianu”, în prezent nepus în folosinţă, în timpul festivalului din perioada 13-22 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anticiparea acestei prezenţe în „Aşezămintele I.C. Brătianu” din strada Biserica Amzei 5-7 şi cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Romanian Design Week invită publicul să cunoască istoria şi să îşi imagineze viitorul acestui monument prin lansarea microsite-ului asezamintelebratianu.romaniandesignweek.ro.

Festivalul dedicat designului românesc abordează în acest an tema #forward.

Din credinţa că nu putem avansa şi evolua în absenţa conştientizării şi inclusiv a recuperării trecutului care ne defineşte, dar şi pentru a onora în continuare misiunea de a contribui la dezvoltarea comunitară şi urbană locală, Romanian Design Week aduce în atenţia publicului o clădire de patrimoniu mobil şi invită la cunoaşterea importanţei ei istorice şi arhitecturale într-o încercare de a o reînvia în atenţia colectivă.

De-a lungul ediţiilor sale, considerând necesară promovarea, educarea şi informarea corectă cu privire la patrimoniul local, Romanian Design Week, prin Fundaţia The Institute, a (re)deschis temporar clădiri emblematice din Bucureşti pentru public.

Evenimentul - platformă şi-a asumat încă de la început misiunea de a se preocupa de dezvoltarea comunitară şi urbană şi consideră oportun şi necesar să ne îndreptăm atenţia asupra istoriei şi să oferim şi dezvoltăm manifestări contemporane, relevante şi mai ales utile prin care învăţăm să o sărbătorim, amintim şi prin care să aprofundăm moştenirile culturale, istorice şi arhitecturale cu care am fost încredinţaţi.

Microsite-ul lansat joi porneşte cu o rememorare a celor aproape 100 de ani prin care au trecut Aşezămintele: anii construcţiei, punerea în folosinţă ca bibliotecă publică, cel de-al Doilea Război Mondial, perioada comunistă şi perioada postdecembristă şi oferă un preview al interiorului casei printr-o galerie foto care surprinde starea imobilului astăzi, mobilierul impresionant pe care încă îl adăposteşte şi detaliile arhitecturale conservate în timp.

La acest demers de documentare istorică şi fotografică a contribuit ARCEN Bucureşti, care prin iniţiativele lor îşi doresc să contribuie constant la crearea un model de restaurare şi conservare a memoriei Bucureştiului.

Aşezămintele I.C. Brătianu poartă semnătura arhitectului Petre Antonescu şi reprezintă unul dintre reperele de arhitectură neoromânească regăsite în Bucureşti, având o trăsătură rară care recomandă ansamblul pentru repunerea în circuitul cultural public, şi anume deschiderea către două zone centrale de interes: Piaţa Amzei şi Bulevardul Dacia.

Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României au organizat în 2021 o promenadă pietonală în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti - ediţia a XIX-a, primul eveniment creat în jurul „Aşezămintelor I.C. Brătianu” care s-a desfăşurat într-o perioadă semnificativă de timp. În continuarea acestui demers şi din dorinţa de a face imobilul cunoscut de către cetăţeni, dar şi de a-l readuce pe lista priorităţilor administraţiei publice şi a autorităţilor, Romanian Design Week se alătură eforturilor de redare a acestui spaţiu comunităţii şi prezentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.