Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, miercuri, un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Radu Beligan, pe care îl numeşte "întruchiparea desăvârşită" a actorului şi a omului de teatru, în timp ce directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, George Ivaşcu, a declarat că Radu Beligan a fost ”teatrul în sine” şi că plănuiau să joace un spectacol de comedie împreună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principesa Margareta: Arta sa, inteligentă şi profund originală, a traversat două secole de cultură română

Principesa Margareta regretă moartea lui Radu Beligan: Arta sa, inteligentă şi profund originală, a traversat două secole de cultură română

Principesa Margareta a transmis, miercuri, un mesaj prin care îşi exprimă regretul faţă de trecerea la cele veşnice a actorului Radu Beligan, amintind că acesta a debutat la Teatrul ”Regina Maria” din Bucureşti şi că a primit Decoraţia Regală ”Nihil Sine Deo”.

”Am aflat cu tristeţe trecerea la cele veşnice a marelui om de cultură Radu Beligan. În lunga sa viaţă, actorul a întruchipat roluri memorabile în teatru, film, televiziune şi la radio. Maestrul a urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică şi a debutat în 1937, la Teatrul «Regina Maria» din Bucureşti”, se arată în mesajul Principesei Margareta.

Membru de onoare al Academiei Române, Radu Beligan a fost un scriitor eminent, se mai arată în documentul remis News.ro.

”Îmi aduc aminte cu emoţie ceremonia de la Castelul Peleş, în anul 2013, când i-am conferit, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai, Decoraţia regală «Nihil Sine Deo», pentru cariera lui de aproape opt decenii”.

”Arta sa, inteligentă şi profund originală, a traversat două secole de cultură română modernă”, a mai scris, în încheierea mesajului, Principesa Margareta.

Dacian Cioloş: Radu Beligan şi-a clădit o casă încăpătoare în sufletul fiecăruia dintre spectatorii săi

Prim-ministrul Dacian Cioloş a transmis, miercuri, un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Radu Beligan, în care spune că magia artistului rămâne neatinsă, actorul clădindu-şi o casă în sufletul fiecăruia dintre spectatorii pe care i-a avut în cei 75 de ani de carieră.

”Radu Beligan părea nemuritor – acesta a fost primul gând pe care l-am avut când am aflat de plecarea dintre noi a marelui maestru al teatrului românesc, figură emblematică a acestuia mai mult de jumătate de secol (...) E limpede că nemurirea şi magia maestrului Beligan rămân neatinse, după 75 de ani de carieră în teatru, film, televiziune şi radio, peste 80 de roluri şi, cel mai important, casa încăpătoare pe care şi-a făcut-o în sufletul fiecăruia dintre noi, cei care am avut o viaţă mai frumoasă graţie artei lui - spectatorii”, scrie Cioloş în mesajul său.

Premierul apreciază actorul lasă în urmă imaginea unei vieţi împlinite în slujba artei şi a umanităţii.

”Îmi pare rău că a plecat dintre noi Radu Beligan, îmi pare rău de imensul loc gol lăsat de el în tărâmul teatrului, sunt alături cu gândul de cei care îl regretă şi le transmit condoleanţe sincere. Odihnă în pace maestrului Beligan şi fie ca imaginea sa de om împlinit şi artist desăvârşit să dăinuie şi să inspire peste generaţii”, a conchis primul-ministru.

George Ivaşcu: A fost unul dintre cei mai dedicaţi oameni de teatru. Era teatrul în sine

George Ivaşcu, director al Teatrului Metropolis din Bucureşti, a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, că actorul Radu Beligan, care a încetat din viaţă miercuri, a fost ”teatrul în sine” şi că plănuiau să joace un spectacol de comedie împreună.

”Acum am aflat. Îmi este foarte greu. Nu îmi vine să cred, pentru simplul motiv că dumnealui ne obişnuise să fie un om care pur şi simplu îşi făcea profesia aşa cum numai dumnealui a ştiut şi nu îmi vine să cred. Aveam sentimentul că o să ne bucurăm de domnia sa până la 100 de ani. Era unul dintre cei mai dedicaţi oameni de teatru şi susţinea, în mod special, indiferent dacă a fost mai bolnav uneori, era chiar teatrul în sine. Teatrul şi publicul”, a spus George Ivaşcu.

Actorul a mai spus, pentru News.ro, că el şi Radu Beligan aveau în plan să joace împreună un spectacol de comedie.

”Se gândise la lucrurile astea şi ar fi trebuit, dar am avut eu nişte probleme. Era un text scris de domnişoara Mona Radu. Era o comedie”, a mai spus George Ivaşcu.

Vasile Muraru: Am învăţat de la Radu Beligan despre profesionalism, cultură şi modestie

Actorul Vasile Muraru a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, că, odată cu moartea maestrului Radu Beligan, ”s-a scris o pagină din istoria teatrului românesc” şi că a avut de învăţat de la el despre profesionalism şi modestie.

”Dumnezeu să îl ierte! S-a scris o pagină din istoria teatrului românesc şi, în acelaşi timp, o pagină s-a înălţat spre cer, o pagină din istoria teatrului românesc, o pagină din istoria culturii române. O mare personalitate ne-a părăsit şi ne-a lăsat mai trişti şi mai săraci. Am învăţat de la Radu Beligan despre profesionalism, cultură, dacă poţi să citeşti cât a citit dumnealui, şi în acelaşi timp, modestie”, a spus Vasile Muraru.

Actorul a mai spus că ultima oară când l-a întâlnit pe Radu Beligan a fost la spectacolul său, ”Nemuritorul”, şi când i-a dat ultimul autograf.

”Ce poţi să spui (despre Radu Beligan în spectacolul «Nemuritorul», n.r.) când pui afişul şi biletele se vând? Era ceva ieşit din comun. M-am aşezat în genunchi când mi-a scris autograful, i-am sărutat mâna. Se bucura tare când mă vedea, mai şi glumea că suntem din acelaşi judeţ, şi a avut o licărire, aşa, dar nu cum o avea de obicei, se mai stinsese puţin. Am avut norocul să joc şi la Naţional cu dumnealui, multe întâmplări, pe la filmări, Ana-Maria mi-a fost colegă la regie, fata mai mare, a fost colegă cu mine”, a mai spus el.

Între cuvintele lui Radu Beligan pe care şi le aduce aminte, Vasile Muraru a menţionat, râzând: ”Măi, Muraru, măi, mai au grijă ăştia de tine la Teatrul Tănase?”.

Ministrul Culturii: Decesul lui Radu Beligan marchează dispariţia unei generaţii a teatrului românesc

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj dprin care îşi exprim regretul faţă de moartea actorului şi regizorului Radu Beligan, despre care spune că a marcat o generaţie a teatrului românesc.

”Regret moartea actorului Radu Beligan şi exprim condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dispariţia dintre noi a marelui actor marchează dispariţia unei generaţii care a marcat istoria teatrului românesc. A interpretat roluri celebre, în capodopere ale dramaturgiei româneşti şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh. Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul demnitarului.

Iohannis: Ne vom aminti de Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină; a fost întruchiparea desăvârşită a actorului

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, miercuri, un mesaj de condoleanţe la moartea actorului Radu Beligan, pe care îl numeşte "întruchiparea desăvârşită" a actorului şi a omului de teatru, afirmând că românii îşi vor aminti de el la fiecare coborâre şi ridicare de cortină.

"Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină", a scris Iohannis, în mesajul său, pe Facebook.

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, membru de onoare al Academiei Române, a murit, miercuri, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.