O inscripţie din cărbune descoperită de arheologi pe un zid în Pompei pare să confirme că oraşul roman a fost îngropat de erupţia vulcanului Vezuviu în luna octombrie a anului 79 d.Hr., şi nu în august, aşa cum era cunoscut, anunţă marţi presa italiană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit directorului escavărilor de la Pompei, Massimo Osanna, inscripţia trasată de un muncitor care lucra într-o vilă cuprinde data celei de-a "16-a zile înainte de noiembrie, ceea ce corespunde cu 17 octombrie". 

Acest graffiti din cărbune fiind de natură fragilă şi efemeră, "a fost probabil trasat în octombrie, în anul 79, înaintea erei noastre", a spus el presei. 

Mult timp s-a crezut că distrugerea oraşului Pompei a avut loc pe 24 august 79 din cauza unei poveşti despre erupţia vulcanică, scrisă de Pliniu cel Tânăr, cu aproape 30 de ani mai târziu, în două scrisori adresate istoricului latin Tacit. 

Dar Massimo Osanna a amintit că mai multe elemente găsite la faţa locului au sugerat că erupţia ar fi putut avea loc toamna. 



S-a descoperit în timpul precedentelor săpături, o ramură calcificată cu fructe de pădure care, în mod normal, nu apar înainte de venirea toamnei. Un alt indiciu - arheologii au descoperit în straturile oraşului îngropat vestigii de tipsii destinate încălzirii caselor, care nu se potrivesc cu căldura verii. 

Erupţia ar fi avut loc pe 24 octombrie. 

Pentru Massimo Osanna, descoperirea desenului, adăugată precedentelor descoperiri, conduce la faptul că Vezuviul a erupt pe 24 octombrie. 

"Astăzi, cu multă umilinţă, poate că vom rescrie cărţile de istorie căci erupţia datează din a doua jumătate a lunii octombrie", a comentat ministrul italian al Culturii, Alberto Bonisoli.

Situl italian cel mai vizitat după Colosseumul din Roma, Pompei a primit un record de 3,4 milioane de turişti în 2017 şi aproape 3 milioane în primele opt luni ale anului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.