Mai multe referiri la personajul animat Winnie the Pooh au fost blocate recent pe reţelele de socializare din China, după ce imaginea ursului a fost folosită în comparaţie cu preşedintele Xi Jinping, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile nu au explicat motivul pentru care au fost interzise acele referiri la Winnie the Pooh. 

Mai multe mesaje cu imaginea lui Winnie the Pooh erau încă permise luni pe platforma de socializare Weibo. Însă, comentarii referitoare la personaj, numit ”Micul Urs Winnie” în limba chineză, au fost blocate, cu mesaje potrivit cărora ”conţinutul este ilegal”.

Winnie the Pooh a fost înlăturat, de asemenea, din galeria WeChat, însă GIF-uri generate de utilizatori în care este prezentat personajul rămân disponibile în aplicaţia de mesagerie.

Pentru preşedintele Xi Jinping, acest an este important, având şanse să îşi consolideze puterea în toamnă.

”Este foarte neclar ce este permis şi ce nu, pentru că oficialii nu comunică ce anume va fi cenzurat”, a spus Qiao Mu, fost profesor la Beijing Foreign Studies University, menţionând că multe imagini cu Winnie the Pooh sunt încă disponibile pe internet în China.

Luni, numeroşi internauţi chinezi au scris comentarii despre blocarea referirilor la Winnie the Pooh, personaj care mormăie ”O, frate!” atunci când lucrurile nu merg aşa cum a plănuit.

”Sărăcuţul Winnie” şi ”Ce a făcut acest urs adorabil iubitor de miere ca să provoace pe cineva?”, au scris doi utilizatori ai platformei Weibo.

Primele comparaţii între Xi Jinping şi Winnie the Pooh au apărut în anul 2013, după ce utilizatori de reţele de sociaizare din China au început să distribuie o fotografie în care ursul apare lângă un alt personaj animat, tigrul ”Tigger”, alături de o imagine în care Xi Jinping apare plimbându-se alături de preşedintele american de la acea vreme, Barack Obama.

În 2014, o altă fotografie, în care preşedintele Xi Jinping este surprins dând mâna cu prim-ministru japonez Shinzo Abe, a fost comparată cu o imagine în care apar ursul Winnie the Pooh şi măgarul Eeyore.

În 2015, ”cea mai cenzurată fotografie a anului în China”, potrivit portalului de analiză politică Global Risks Insights, a fost un colaj alcătuit dintr-o imagine a personajului Winnie the Pooh aflat într-o maşină de jucărie, alăturată unei fotografii în care Xi Jinping apare stând în picioare într-o maşină, în timpul unei parade.

Ursul Winnie the Pooh este un personaj creat de scriitorul britanic Alan Alexander Milne. Prima colecţie de povestiri cu acest personaj a fost ”Winnie-the-Pooh” (1926), urmată de volumul ”The House at Pooh Corner” (1928). De asemenea, A.A. Milne a inclus un poem dedicat acestui urs într-un volum de versuri pentru copii ”When We Were Very Young” (1924) şi alte câteva în volumul ”Now We Are Six” (1927). Toate cele patru volume au fost ilustrate de E.H. Shepard.

Poveştile cu ursul Winnie the Pooh au fost traduse în multe limbi, inclusiv în latină - ”Winnie ille Pu”, scris de Alexander Lenard -, publicat în 1958. În anul 1960, ”Winnie ille Pu” a devenit prima carte în limba latină care a intrat pe lista de bestselleruri publicată de The New York Times.

Grupul Disney a adaptat poveştile cu Winnie the Pooh într-o serie de lungmetraje şi seriale animate, care au pus bazele uneia dintre cele mai de succes francize ale companiei americane. În cele mai populare ecranizări pentru marele ecran, vocea ursului Winnie a fost asigurată de actori precum Sterling Holloway, Hal Smith şi Jim Cummings - în limba engleză - şi Efgheni Leonov - în limba rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.