Opera Naţională Bucureşti împlineşte miercuri 100 de ani de existenţă, ocazie cu care prezintă spectacolul „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, de la ora 18.30.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară „Opera Română” s-a transformat în instituţie de stat. Noua instituţie, Opera Română, şi-a semnat certificatul de naştere culturală în data de 8 decembrie 1921 cu spectacolul de operă „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Adalbert Markowski. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul George Enescu, care prin prezenţa sa a dorit să sublinieze sprijinul şi implicarea sa efectivă în realizarea acestui moment istoric.

La 100 de ani de la momentul istoric, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentaţii: pe 8, 10 şi 12 decembrie, ora 18.30.

Pentru reprezentaţiile cu titlu de premieră, personajele vor prinde viaţă graţie unei distribuţii de excepţie, iar spectatorii se vor putea bucura de prezenţa pe scenă a tenorilor Benjamin Bruns şi Daniel Magdal, a sopranelor Petra Lang, Marta Sandu Ofrim, Diana Gouglina şi Madeleine Pascu, a baritonilor Valentin Vasiliu, Cătălin Toropoc, Vasile Chişiu şi Dan Indricău şi a başilor Marius Boloş şi Filip Panait, alături de orchestra şi corul Operei Naţionale Bucureşti. Cu participarea actorilor Istvan Teglas, Anda Saltelechi, Rareş Florin Stoica şi Alina Petrică.

Eveniment desfăşurat în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO.

Opera Română şi-a semnat certificatul de naştere culturală în data de 8 decembrie 1921 cu spectacolul de operă „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Adalbert Markowski. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul George Enescu, care prin prezenţa sa a dorit să sublinieze sprijinul şi implicarea sa efectivă în realizarea acestui moment istoric. În 1921,  primul director al instituţiei, cu sediul la Teatrul Liric „Leon Popescu”, a fost Scarlat Cocorăscu. 

Montarea operei „Lohengrin”, una dintre creaţiile ce solicită cel mai mult colectivul unui teatru liric şi impune un înalt standard de calitate artistică, reprezintă o sărbătoare în sine pentru orice operă din lume.

Acţiunea operei se petrece în Anvers, pe ţărmul râului Schelde, în Brabant (azi în Belgia). Toată acţiunea durează doar 3 zile. Drama se deschide prin scena în care contele brabant Friedrich de Telramund o acuză pe Elsa de Brabant că şi-ar fi ucis fratele mai mic, pe Gottfried, fără a avea însă dovezi clare. Regele doreşte să audă şi versiunea fetei, care neagă învinuirea şi cere să i se facă dreptate printr-un duel. Un cavaler va lupta pentru ea împotriva lui Friedrich. Apărătorul Elsei de Brabant este eroul pe care l-a visat, Lohengrin. Acesta soseşte din tărâmurile minunate ale Sfântului Graal şi luptă pentru Elsa în schimbul promisiunii că nu i se va cere să-şi dezvăluie identitatea. Lohengrin îl învinge pe Friedrich, salvând onoarea şi numele Elsei, de aceea, drept răsplată, o va lua chiar de soţie. În vreme ce se fac pregătirile pentru nuntă, perechea exilată Friedrich Ortrud, soţia acestuia, complotează împotriva cavalerului misterios Lohengrin, acuzându-l de vrăjitorie. Prin disimulare şi falsă umilinţă, Ortrud se apropie de Elsa şi reuşeşte să-i trezească îndoiala privind identitatea viitorului ei soţ. O face să creadă că va fi părăsită de cel pe care îl consideră alesul ei. A doua zi are loc căsătoria lui Lohengrin cu Elsa, dar seara tânăra îşi încalcă jurământul, cerându-i cu insistenţă soţului să-şi dezvăluie originea şi numele. Această rugăminte şi încălcarea jurământului îl obligă pe Lohengrin să-şi dezvăluie obârşia, dar şi să părăsească ţinuturile Brabantului, pentru a reveni în cetatea Graalului, Montsalvat.

Biletele se pot achiziţiona de pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.