O pictură semnată de Willem de Kooning, furată în urmă cu 31 de ani, a fost înapoiată Muzeului de Artă al Universităţii din Arizona, după ce a fost identificată de proprietarii unui magazin de antichităţi aflat în oraşul Silver City din statul american New Mexico, informează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Woman-Ochre”, unul dintre tablourile abstracte expresioniste care reprezintă femei, pictate în anii 1950 de Willem de Kooning, a fost furat din University of Arizona Museum of Art în 1985, după Ziua Recunoştinţei.

Deşi nu existau camere de supraveghere în sala unde era expusă lucrarea, anchetatorii au declarat că jaful a avut loc după ce un bărbat şi o femeie au urmărit un angajat al muzeului, în jurul orei 09.00. Femeia i-a distras atenţia angajatului instituţiei, în timp ce bărbatul a desprins pictura din rama sa, cu ajutorul unei lame ascuţite. În mai puţin de 15 minute, cei doi au plecat din muzeu cu tabloul.

Buck Burns, coproprietar al magazinului de antichităţi, alături de David Van Auker, a spus că prima dată când a văzut tabloul i s-a părut ”unic şi interesant”, fără să îl identifice. Însă, ulterior, clienţii magazinului au întrebat dacă este vorba despre o lucrare semnată de Willem de Kooning. Proprietarii au căutat informaţii onine, au aflat despre tabloul furat şi au comparat imaginile disponibile pe internet cu pictura aflată în magazinul lor.

Cei doi au decis să o înapoieze muzeului, iar David Van Auker a contactat reprezentanţii ai muzeului pe 3 august şi, ulterior, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA.

Meg Hagyard, directorul interimar al muzeului, a spus că înpoierea picturii a semănat cu o scenă din ”Cenuşăreasa”, când prinţesa probează pantoful pe care l-a pierdut.

”Aveam rama originală şi rămăşiţe ale lucrării, şi am putut potrivi pictura cu acestea. S-au potrivit perfect”, a spus Meg Hagyard, adăugând că pictura prezenta şi semne ale unor lucrări de conservare.

Pictura va fi prezentată luni în cadrul unei conferinţe de presă, după care va fi trimisă la restaurare. Meg Hagyard a spus că deşi lucrarea se află într-o stare relativ bună, există repariţii care trebuie să fie făcute înainte ca aceasta să fie expusă din nou.

”Când o vom expune, va fi un moment de sărbătoare”, a spus directorul interimar al muzeului.

Despre modul în care muzeul îl va răsplăti pe David Van Auker pentru gestul său, Meg Hagyard  a declarat: ”Suntem nerăbdători să îl invităm la cină şi ciocnim un pahar în ciinstea lui”.

Departamentul de Poliţie al University of Arizona a refuzat să comenteze şi să precizeze dacă se mai fac demersuri pentru a identifica persoanele care au furat tabloul, în urmă cu 31 de ani.

Buck Burns a refuzat să dezvăluie la ce preţ au cumpărat tabloul, iar reprezentanţii muzeului refuză să îl evalueze.

Însă, alte lucrări ale lui Willem de Kooning au fost vândute pentru sute de milioane de dolari. Un miliardar din Chicago ar fi plătit 300 de milioane de dolari în 2016 pentru lucrarea ”Interchanged”, iar o altă pictură ”Woman” a fost vândută în 2006 pentru aproximativ 137,5 milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.