O jurnalistă americană de origine musulmană, Amani Al-Khatahtbeh, dă în judecată poliţia franceză pentru hărţuire, după ce ar fi fost obligată să îşi înlăture vălul pe aeroportul din Nisa, unde a sosit pentru a face parte din juriul pentru acordarea premiilor Glass Lions de la Cannes, informează adweek.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalista Amani Al-Khatahtbeh a descris incidentul care a avut loc vineri într-un mesaj publicat pe Facebook. Ea a vorbit, luni, pentru Adweek, după încheierea unei conferinţe în care au fost anunţaţi pentru presă câştigătorii premiilor Glass Lion din cadrul Festivalului Internaţional pentru Creativitate Cannes Lions. 

Poliţia a refuzat să îi ştampileze paşaportul până când ea a acceptat să îşi înlăture vălul de pe cap.

”Port vălul în fotografia de la paşaport, aşa că nu era nicio problemă de securitate. Singurele legi care le dau voie poliţiştilor să ceară înlăturarea vălului se referă la cazurile în care acesta acoperă chipul”, a spus ea.

Amani Al-Khatahtbeh a povestit că a fost condusă într-o încăpere la aeroportul din Nisa, unde ar fi fost hărţuită în continuare.

”El (un poliţist, n.r.) tot spunea: «Aceasta este Franţa. Trebuie să îmi arăţi părul». A continuat să spună lucruri care se aflau la limita hărţuirii sexuale. «Vreau să îţi văd părul. Aceasta este legea aici». Eu ştiam că nu aceasta este legea”, a mai povestit jurnalista. 

Poliţia ar fi ameninţat-o că o vor trimite înapoi în New York, aşa că în cele din urmă, Amani Al-Khatahtbeh a acceptat să îşi înlăture vălul, în prezenţa unei femei, ofiţer de poliţie. Ea a numit incidentul ”foarte dezumanizant”.

Amani Al-Khatahtbeh a spus că incidentul s-a înrăutăţit când i-a cerut ofiţerului de poliţie să îi spună numele său şi numărul de identificare. ”A devenit extrem de ostil, extrem de agresiv. A spus: «Vrei să obţii informaţii despre mine? Dă-mi paşaportul acum»”, a mai povestit ea.

Jurnalista a adăugat că poliţistul a mai spus despre ea că generează probleme şi că el şi alţi colegi ai săi ”au batjocorit-o”. În cele din urmă, i s-ar fi spus: ”Ai două opţiuni. Fie te întorci la New York chiar acum fie vei păstra tăcerea şi îţi voi permite să îţi continui călătoria în Franţa”.

Amani Al-Khatahtbeh a spus că a apelat la un avocat în Franţa şi că acţionează în justiţie poliţia. Ministerul francez care se ocupă de poliţia de la aeroport nu a răspuns încă solicitării Adweek de a oferi un punct de vedere.

Jurnalista Amani Al-Khatahtbeh s-a referit şi la ”ironia” de a fi hărţuită în timp ce călătorea pentru a juriza la premiile Glass Lions.

”Este singurul premiu la acest festival care ia în considerare impactul social, egalitatea de gen, şi care încearcă să dezvolte poveşti care luptă împotriva acelui status quo, şi care intenţionează să lupte pentru egalitatea tuturor. Fără îndoială, experienţa pe care am trăit-o s-a datorat faptului că sunt o femeie musulmană. Nu există niciun alt motiv. Este destul de trist”, a spus Amani Al-Khatahtbeh.

Gérard Araud, ambasadorul Franţei în Statele Unite ale Americii, a scris pe Twitter că nu are niciun motiv să o creadă pe Amani Al-Khatahtbeh şi că rămâne ca un judecător să se pronunţe în acest caz. 

Câştigătorii premiilor Glass Lion vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc luni seară, la Palais des Festivals et des Congres.

Festivalul Internaţional pentru Creativitate Cannes Lions este un eveniment global dedicat persoanelor care lucrează în domeniul comunicării creative, publicităţii şi în domenii conexe. Evenimentul este considerat cea mai mare adunare a unor profesionişti în publicitate, designeri, inovatori în domeniul digital şi experţi în marketing din întreaga lume. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.