O sculptură a balerinului Vaslav Nijinsky, creată de Auguste Rodin în 1912, a fost caracterizată de le Figaro drept o "bestialitate erotică", scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este unul dintre cei mai mari balerini ai lumii, înţăţişat de unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Lucrarea cu un puternic caracter erotic, diferită de tot ce s-a realizat în trecut, a fost oferită Muzeului Victoria & Albert.

Deşi mulţi nu au fost încântaţi de spectacolul rus "După-amaiza unui faun", lui Rodin i-au plăcut în mod special mai ales mişcările neobişnuite ale starului în vârstă de 22 de ani, Nijinsky, o aprobare care l-a făcut pe balerin să-i pozeze artistului. 

La mai bine de un secol, sculptura din bronz a fost oferită muzeului din Kensington. Jane Pritchard, curator de dans la V&A, spune că este un plus pentru colecţia naţională. 

"Este emoţionant. Ceea ce este fantastic la această lucrare este faptul că are atât de multă energie, cred că este aproape neobişnuit chiar şi pentru o sculptură bună despre dans. Simţi că urmează să se întâmple lucruri". 

Baletul "După-amiaza unui faun", interpretat de compania înfiinţată de impresarul Sergei Diaghilev, avea o durată de doar 12 minute, dar a provocat mare scandal după premiera de la Théâtre du Châtelet în Paris pentru că pentru că la finalul spectacolului mimează un act sexual cu eşarfa nimfei.

Un articol din Le Figaro a caracterizat sculptura prin "mişcări de bestialitate erotică şi gesturi puternice neruşinate". 

Sculptura are doar 25 de centimetri înălţime. 

Muzeul V&A din Londra deţine o colecţie inegalabilă Ballets Russes. Găzduieşte de asemenea un număr semnificativ de opere ale lui Rodin, donate muzeului în 1914. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.