Patrusute de obiecte din periaoda vikingilor au fost furate între 11 şi 13 august de la muzeul Universităţii din Bergen, în sud-vestul Norvegiei, furt considerat ca unul dintre cele mai importante petnru arta norvegiană, a explicat duminică directorul instituţiei, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă obiectele furate nu vor fi returnate, atunci acesta va fi cel mai important furt de 200 de ani pentru muzeul din Norvegia", a declarat Henrik von Achen, întrebat de AFP.

Obiectele, în mare parte sunt mici şi din metal, nu au teoretic nicio valoare, a adăugat directorul. 

Pe piaţa legală "nu pot fi vândute (...). Este o pierdere imensă pentru istoria culturală a acestoe obiecte, şi deci valoarea istorică depăşeşte valoarea monetară". 

În timpul weekend-ului 11-13 august, una sau mai multe persoane au pătruns în muzeu pe la etajul al şaptelea, cu ajutorul unei schele instalate pe unul din pereţii exteriori. 

Bunurile furate fuseseră temporar mutate pentru a fi instalate într-un loc mai sigur. "Măsurile luate nu au fost suficiente, ar fi trebuit să avem alte dispozitive de securitate", a reacţonat Henrik von Achen.

Poliţia norvegiană a deschis o anchetă. 

Muzeul continuă să identifice obiectele furate cu ajutorul fotografiilor, pe care le va publica pe reţelele de socializare pentru a limita comercializarea lor. "Articolele vor fi mai vizibile, deci mai dificil de a le vinde şi mai uşor de a le recupera", a comentat Henrik von Achen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.