Monumentul ”Aripi”, ridicat în memoria luptătorilor din rezistenţa anticomunistă, în perioada 1945-1989, din România şi Basarabia, a fost inaugurat luni, în Piaţa Presei Libere din Bucureşti, unde Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a spus că este ”un mormânt imaginar”, prin care s-a demonstrat că ”în această ţară nu toţi am fost nişte laşi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După intonarea imnului naţional al României, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Octav Bjoza, fostul preşedinte al României şi preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie Emil Constantinescu şi primarul general interimar al Capitalei Răzvan Sava au dezvelit placa memorială ”Aripi”, iar reprezentanţi ai mai multor confesiuni religioase au oficiat un moment religios. 

În faţa monumentului ”Aripi”, realizat de Mihai Buculei, s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului. 

Octav Bjoza i-a mulţumit lui Constantin Ticu Dumitrescu, cel care a iniţiat, a propus şi a sprijinit realizarea monumentului. ”Este un mormânt imaginar al zecilor de mii (de morminte) necunoscute, cele trei aripi reprezentând Sfânta Treime. Ele poartă spre cer sufletele noastre (...) noi suntem etnia luptătorilor anticomunism”, a spus Octav Bjoza, la inaugurarea monumentului.

Monumentul Aripi (Foto: Patricia Marinescu - News.ro)
Monumentul Aripi (Foto: Patricia Marinescu - News.ro)

”Am demonstrat că în această ţară nu toţi am fost nişte laşi”, a adăugat Octav Bjoza. 

Primarul general interimar al Capitalei Răzvan Sava a spus că acest monument ”reuşeşte o exorcizare a Pieţei Presei Libere”, care a găzduit până în 1990 statuia lui Lenin. ”Să nu uităm de miile de victime”, a adăugat el.

”Acest monument a fost ridicat dintr-o datorie a neuitării. Prin uitare şi minciună s-a ajuns la o angoasă generală. Este timpul ca generaţiile de astăzi să îşi aducă contribuţia la crearea unei Românii mai bune. Astăzi nu trebuie să mai moară nimeni pentru a-şi salva patria. Trebuie doar să respecte legea”, a declarat Emil Constantinescu. 

La monumentul ”Aripi” au fost depuse coroane din partea Preşedinţiei României, Fundaţiei Române pentru Democraţie, Ministerului Apărării Naţionale, Primăriei Generale a Capitalei şi Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. 

Mai mulţi elevi din licee şi şcoli bucureştene au oferit flori foştilor deţinuţi politici care au participat la eveniment. 

Monumentul ”Aripi” a fost realizat în semn de recunoştinţă faţă de victimele dictaturii comuniste din România, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit în lupta împotriva comunismului. 

Monumentul este format din două părţi cu o simbolistică puternică: un tumul, acoperit cu iarbă şi marmură, şi trei aripi, care simbolizează celulele în care erau încarceraţi deţinuţii. Autorul este sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, iar inţiativa construirii lui a aparţinut Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. 

Monumentul cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Proiectul a fost demarat în 2003, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, iar realizarea lui a durat 13 ani, din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură. 

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat reprezentanţi ai Comitetului de Conducere INTER-ASSO, organizaţie internaţională ce reprezintă foştii deţinuţi politici din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Croaţia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Slovacia şi Slovenia.

Evenimentul a avut loc la iniţiativa Fundaţiei pentru Democraţie, al cărei preşedinte este Emil Constantinescu, Primăriei Bucureşti şi Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.