Ministerul Culturii a anunţat că aşteaptă propuneri şi observaţii în scris, referitoare la Tezele preliminare la Codul Patrimoniului, care sunt supuse consultării publice până la data de 10 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tezele prealabile, pe care Ministerul Culturii le prezintă spre consultare publică timp de 14 zile, vor reprezenta, în forma lor finală, fundaţia Codului Patrimoniului. Ele statornicesc pentru viitor concepţia generală, principiile, noile orientări şi principalele soluţii, menite să transforme patrimoniul cultural naţional într-o zestre care să fie transmisă generaţiilor viitoare”, a precizat MC.

Intenţia de a elabora un cod al patrimoniului a fost luată în calcul de Ministerul Culturii (şi Cultelor la momentul iniţial) încă din perioada anilor 2005 - 2008, atunci când acest obiectiv a fost cuprins în strategia patrimoniului cultural naţional ce a fost urmată de reluarea acestei teme în toate programele de guvernare şi ale miniştrilor culturii de după anul 2008.

Propunerea de codificare a legislaţiei patrimoniului vizează prioritar clarificarea definirii patrimoniului, a scopurilor în care se iau măsurile administrative ce se referă la acest patrimoniu; simplificarea şi transparentizarea mecanismelor care guvernează activităţile de protejare şi de punere în valoare a sa, introducerea de măsuri ce ar aduce completări unui cadru legislativ mult mai larg decât cel deja enunţat explicit, dat fiind gradul mare de interferenţă a problemelor de protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural cu alte domenii aparent fără o legătură directă cu patrimoniul (cum ar fi educaţia în general şi pregătirea profesională în particular, alte chestiuni reglementate prin alte coduri precum dreptul muncii ori regimul fiscal) şi consacrarea unui set de reguli majore, văzute drept un “decalog al patrimoniului”, astfel încât acestea să poată sta la baza oricăror politici publice din domeniu. 

Propunerile şi observaţiile referitoare la tezele prealabile ale Codului Patrimoniului Naţional pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, bdul Unirii nr. 22, sector 3, Bucureşti, pe fax, la nr. 021.223.49.51 sau la adresa de e-mail codul.patrimoniului@cultura.ro până la data de 10 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.