Mai mult de 100 de scriitori, actori şi activişti, între care Meryl Streep, J.K. Rowling şi Zadie Smith, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer Naţiunilor Unite să lanseze o investigaţie independentă cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei şi-au exprimat sprijinul la o lună după ce un jurnalist al Washington Post a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Turcia. 

"Moartea violentă a unui proeminent jurnalist şi comentator pe teritoriu străin este o încălcare gravă a drepturilor omului şi o escaladare îngrijorătoare a presiunilor asupra disidenţei în Arabia Saudită, al cărui guvern a închis, în ultimii ani, numeroşi scriitori, jurnalişti, avocaţi pentru drepturile omului şi pe cei care luptă pentru libertate de expresie şi asociere", se arată în scrisoare. 

Scrisoarea este adresată lui António Guterres, secretarul general al ONU, şi îi cere acestuia să iniţieze o investigaţie independentă cu privire la cazul Khashoggi. 

De la dispariţia sa, oficialii turci au spus că deţin dovezi prin care acesta ar fi fost dezmembrat iar corpul său a fost dizolvat în acid de o echipă de asasini saudiţi. Cu toate acestea, oficialii saudiţi pretind că moartea jurnalistului a fost rezultatul unei lupte şi un interogatoriu care s-a sfârşit prost. 

"Uciderea unui jurnalist într-o instituţie diplomatică nu ar constitui altceva decât un act de teroare de stat destinat intimidării jurnaliştilor, disidenţilor şi criticilor exilaţi în toată lumea", conform textului. 

Alte nume care figurează printre semnatari sunt: Patrick Stewart, Ian McEwan, Bob Woodward, Roxane Gay, Margaret Atwood, Alec Baldwin, Molly Ringwald, Colm Tóibín şi Jeffrey Eugenides.

Grupul a fost adunat de Pen America, o organizaţie non-profit care apără libertatea de expresie. 

Înainte de moartea sa, Khashoggi l-a criticat pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, care, s-a aflat recent, l-a numit "un islamist periculos" într-o conversaţie telefonică pe care a avut-o cu Jared Kushner, consilier la Casa Albă şi ginerele lui Donald Trump, chiar înainte ca Poliţia turcă să anunţe că jurnalistul este mort. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.