Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 3 iulie, ora 19:00, spectacolul de balet „Între două lumi”. Spectacolul este susţinut de către artiştii refugiaţi din Ucraina, pe care opera bucureşteană i-a primit în propria familie încă de la izbucnirea războiului, alături de balerini ai casei şi invitaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul încununează programul de studii la care au participat balerinii refugiaţi, susţinut de Opera Naţională Bucureşti şi iniţiat de Ministerul Culturii.

În aceste momente de grea încercare, în primul rând pentru valorile libertăţii pe care prima scenă lirică le împărtăşeşte şi susţine cu tărie şi fermitate, în semn de solidaritate, Opera Naţională Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiştilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean. Comemorând împlinirea a 90 de ani de la începutul Holodomorului (Foametea ucraineană din 1932-33), spectacolul doreşte evidenţierea luptei perpetue a poporului ucrainean de a-şi menţine identitatea şi integritatea naţională în pofida unei opresiuni istorice.

„Ucrainienii trec prin momente pe care nimeni nu îşi doreşte să le trăiască, şi mulţi dintre ei sunt nevoiţi să îşi părăsească ţara. Dar cum să fac eu să creez un spectacol despre momente atât de dureroase şi atât de proaspete, mai ales când am de făcut acest spectacol chiar cu refugiaţii ucrainieni? Solutia mea a fost, în primul rând să ofer un spaţiu sigur pentru aceşti oameni, încă de la repetiţii. Mi-am dorit ca ei să se simtă în siguranţă ca să mă ajute să le spun povestea fără să devin intruzivă. Din această cauză am şi denumit spectacolul Între două lumi, pentru că aceşti oameni sunt prinşi într-un spaţiu nesigur. Prinşi între nevoia de a aştepta să treacă războiul şi să se întoarcă acasă, şi cea de a-şi crea un nou viitor. Am încerat totodată să aflu şi cum s-a ajuns la război şi am mers înapoi în istoria greoaie a acestei naţii. Aşadar, Între două lumi este un spectacol despre ucraineni şi Ucraina. Perioada dintre Holodomor şi războiul de astăzi. De unde au pornit şi unde au ajuns”, spune coregrafa Vanda Ştfănescu. 

Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.