Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, a ales 40 de spectacole pentru această ediţie a evenimentului, care debutează vineri. Într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, criticul de teatru vorbeşte despre dans, tema mereu prezentă în FNT, despre personalităţile care i-au marcat evoluţia, despre întâlniri importante. Ea spune că festivalul are şi sare şi piper, e şi dulce şi acrişor, aşa cum a fost teatrul românesc în stagiunea anului trecut din care a fost făcută selecţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Selecţia are în vedere o stagiune, aşa funcţionează Festivalul Naţional de Teatru. În cazul acesta, stagiunea 2014-2015. Întotdeauna stagiunea se defineşte mult mai clar şi mai consistent în partea a doua a ei. Este o muncă foarte plină de responsabilitate, categoric, şi de subiectivism, dar rolul unui selecţioner este să facă un program naţional, care să reprezinte valoarea, şi să ţină. Datorită parteneriatelor cu toate teatrele din Bucureşti jucăm, timp de 10 zile, la foc continuu, în această capitală. Tot programul reprezintă momentul stagiunii, felul în care directorii de teatru construiesc o tendinţă, cu greutate, implicare şi responsabilitate”, a declarat în avanpremiera FNT, directorul Marina Constantinescu.

Marina Constantinescu este jurnalist, realizator de emisiuni de televiziune şi critic de teatru şi film. Este realizatoare a emisiunii ”Nocturne”, acum mutată la TVR3, începută în anul 2001 la TVR. Primul mandat de selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru i-a început în 2005. 

Festivalul Naţional de Teatru 2016 se va desfăşura în perioada 21-30 octombrie şi va avea invitaţi de marcă. Vineri, de la ora 20.00, pe Scena Mare a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” va avea loc reprezentaţia spectacolului de dans ”Fresca”, de Angelin Preljocaj.

Invitată de marcă a evenimentului, coregrafa şi dansatoarea americană Carolyn Carlson va fi prezentă pentru prima oară la Bucureşti cu două spectacole: ”Short Stories/ Scurte povestiri” şi ”Now/ Acum”. Spectacolul Teatrului Maly Drama din Sankt Petersburg.

”Livada de vişini” în regia lui Lev Dodin, a fost invitat în Festivalul Naţional de Teatru şi va putea fi văzut în două reprezentaţii, pe 29 şi pe 30 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

 

Care a fost evoluţia festivalului?

Marina Constantinescu: Este foarte greu să vă spun. În 26 de ediţii cred că festivalul a luat formele societăţii din care s-a născut.

Sunteţi mulţumită?

Marina Constantinescu: Da. Sunt foarte fericită că ne deschidem unii spre ceilalţi, spre ce e nou în lume, sunt foarte mulţi oameni care vor să vină spre acest fenomen. Unii sunt timizi sau sfioşi, poate uneori noi suntem mai ermetici, dar m-am întâlnit în aceşti ani cu oameni foarte diferiţi şi nu neapărat ai breslei.

Ce trebuie să ştie spectatorii despre FNT 2016?

Marina Constantinescu: Trebuie să ştie programul în primul rând. Care se găseşte în pasajul FNT, al Universităţii, este pe site-ul fnt.ro, găsesc detalii despre spectacole. Trailere, sinopsisuri, tot felul de informaţii care îi vor ajuta să aleagă. Respect spectatorul care-şi cumpără bilet pentru că asta înseamnă un gest asumat în cunoştinţă de cauză. Am ales un spectacol şi nu altul. Am ales să dau bani pentru acest spectacol şi nu pentru altul. Şi cel mai tare m-a bucurat că, aşa ca şi la «Enescu», sunt persoane care au cumpărat bilete la festival în valoare de peste 1.000 de euro. Şi care vor avea o surpriză din partea noastră.

Marcel Iureş spunea, într-un interviu recent, că ”FNT este un fel de magie”.

Marina Constantinescu: Mă bucur că Marcel Iureş a observat lucrul ăsta, pentru că magia e în teatru. Şi exact asta vrem, ca magia teatrului să pună stăpânire pe Bucureşti, în toate felurile în astea 10 zile. Şi să lăsăm deoparte disputele, nu polemicile, şi să ne bucurăm altfel de ce înseamnă cultura de valoare.

Dacă anul trecut tema festivalului a fost ”războiul”, anul acesta ”dansul” va lua cu asalt scenele. 

Marina Constantinescu: Aproape în fiecare an, când am construit programul festivalului, au fost spectacole de teatru-dans pentru că este un lucru în care cred foarte tare. Totuşi, festivalul este producătorul unui musical, «West Side Story», care are o poveste fabuloasă. Cred în lucrul ăsta şi încerc să-l susţin. Întâmplarea a făcut să se lege aşa peisajul, cu aceste faţete, şi înseamnă că eu am fost doar omul care le-a pus împreună, le-a legat altfel.

Lui Miriam Răducanu îi este dedicată această ediţie.

Marina Constantinescu: Miriam Răducanu face parte din lecţia mea de viaţă. Ei îi este dedicată această ediţie. De la ea am învăţat ce înseamnă nebunia în meserie, de la cei care au lucrat cu ea am învăţat cine e Miriam, am descoperit o lecţie despre tinereţe fără bătrâneţe.

Ce lipseşte anul acesta din festival?

Marina Constantinescu: Eu zic că nimic. Are şi sare şi piper, e şi dulce şi acrişor, este aşa cum a fost teatrul românesc în stagiunea 2014-2015, cu de toate, foarte variată.

V-aţi dorit un spectacol anume din lumea asta largă, pe unde aţi colindat, şi pe care nu l-aţi avut şi vi-l doreaţi? Sau invers?

Marina Constantinescu: L-am dorit şi va veni la anul. Dar nu pot să dezvălui.

Cu ce continuă din ediţia precedentă FNT?

Marina Constantinescu: De la început, rămâne ideea expoziţiilor, în care cred foarte tare, sunt forme de modernitate, de actualitate, sunt forme în care învăţăm să poposim în faţa imaginii altfel, cred că rămâne şi un tip de prietenie, şi o formă de rezistenţă, şi un model de a se crea un sistem în cultura română.

Recomandaţi-ne ceva!

Marina Constantinescu: Nu pot. Toate aceste spectacole sunt alese cu un efort foarte mare. Nu pot să fac un traseu, pentru că eu, efectiv, ţin la fiecare spectacol din această selecţie.

Spuneţi-mi ce întâlniri fabuloase aţi avut anul trecut.

Marina Constantinescu: Rămâne întâlnirea mea de suflet cu Silviu Purcărete, oriunde pe acest pământ, care este magicianul minţii mele. Şi rămâne şi reîntâlnirea cu Lev Dodin, la Sankt Petersburg. Sunt captivă lor.

Sunt mari trupe din străinătate care vin anul acesta la Bucureşti, în Festivalul Naţional de Teatru. Cum le-aţi ales?

Marina Constantinescu: De ales nu e greu. Eu ştiu exact ce vreau să invit. Problema este ca ei, în programul lor, să-şi găsească timpul de a veni aici. Asta nu se prea înţelege. Noi facem programul cu foarte mult timp înainte. De exemplu, cu Angelin Preljocaj discutăm de trei ani. Cu Carolyn Carlson la fel. Cu Dodin, de doi ani jumătate. Şi acum discutăm de trei ani cu artişti pentru la anul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.