Goethe-Institut celebrează „30 de ani de prietenie şi parteneriat româno-german în Europa” printr-o expoziţie de fotografie captivantă care îşi propune să promoveze poveştile personale ale unor cupluri autentice ce vorbesc despre istoria migraţiei reciproce dintre Germania şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia foto-documentară "NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane" este o invitaţie în lumea prieteniei, a colaborării sau a fuziunii sociale şi invită publicul să cunoască poveşti de viaţă dintre oameni care au origini şi naţionalităţi diferite, însă care pot crea o simbioză perfectă în lumea în care trăiesc.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 21 iulie, de marţi până vineri între orele 16:00 - 21:00 şi în weekend între orele 12:00 - 21:00. Intrarea în cadrul expoziţiei este liberă.

“Expoziţia aduce un tribut cetăţenilor români şi germani care valorifică şi consolidează înţelegere reciprocă în societăţile în care trăiesc şi în relaţiile care dau viaţă acestei prietenii bilaterale. O persoană din România şi una din Germania formează un duo, iar poveştile lor diverse reflectă această legătură în viaţa de zi cu zi şi ce efecte are asupra identităţii indivizilor. WIR2/NOI2 este despre provocări, coincidenţe şi colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale unei relaţii sociale. De când au devenit membri ai Uniunii Europene, românii şi germanii sunt mai apropiaţi ca niciodată. Acest lucru oferă un prilej şi o motivaţie pentru a ne concentra asupra perspectivelor personale ale acestei prietenii şi a istoriei migraţiei reciproce”, declară dr. Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut. 

Proiectul reuneşte 30 de poveşti de prietenie autentice şi inedite ale unor cupluri româno-germane, iar naratorii sunt duo-uri care formează o pereche, fie în mediul profesional, fie în viaţa privată sau în timpul liber. Versatile, chiar neobişnuite în viaţa lor profesională, în timpul liber sau în viaţa privată, cupluri căsătorite sau artişti, politicieni, activişti LGBTIQ+ îşi declară, în cadrul expoziţiei, propriile relaţii pentru care activităţile comune joacă un rol important ca factor de integrare în societatea în care trăiesc, fie în România, fie în Germania.

"NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane" cuprinde, printre alte poveşti şi relatări ale unor persoane cunoscute, influente în societate şi exemple în domeniul în care activează, printre care: primarul oraşului Timişoara, Dominic Fritz, şi viceprimarul său Ruben Laţcău - a căror experienţă este relatată în imagini şi texte în cadrul expoziţiei, primarul oraşului Görlitz, Octavian Ursu, şi primul ministru al landului german Saxonia, Michael Kretschmer, a căror prietenie este unică şi remarcabilă sau regizoarea şi scenarista româncă, Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la ediţia din 2018, care, împreună cu artistul Christian Bayerlein, reprezintă România la prestigioasa expoziţie internaţională Bienala de Arta de la Veneţia 2022.

„Poate primul lucru pe care trebui să îl clarificăm este că în situaţia noastră particulară, nu este vorba de un duo, ci de un trio. Am avut marele noroc să-i cunosc pe Grit şi Christian cu mulţi ani în urmă şi călătoria noastră împreună a fost o sursă de inspiraţie pentru mine de atunci.” Adina Pintilie a cărei poveste este expusă în cadrul expoziţiei "NOI 2 | WIR-Portrete româno-germane".

Poveştile sunt documentate prin intermediul fotografiilor realizate, în ambele ţări, de Adi Tudose (România) şi Patricia Moroşan (Germania) şi a textelor jurnalistice redactate de Diana Meseşan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert şi Ioana Casapu.

Expoziţia va putea fi accesată în curând, şi online, pe o platformă dedicată, pe site-ul Goethe-Institut în care utilizatorii vor putea găsi texte şi fotografii ale cuplurilor intervievate. WIR2/NOI2 va fi prezentată, de asemenea, şi în Germania la ICR Berlin, în perioada 7 iulie - 7 septembrie 2022.

Proiectul a fost documentat de o echipă de 7 profesionişti, pe o perioadă de 6 luni. 

"NOI 2 | WIR 2" este un proiect realizat de Goethe-Institut Bucureşti, finanţat de Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane, în cooperare cu Centrele Culturale Germane din Sibiu, Cluj-Napoca şi Timişoara şi Institutul Cultural Român din Berlin. Expoziţia se desfăşoară cu  sprijinul 2/3 Galeria şi a Muzeului Astra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.