Într-o nouă biografie despre Mahatma Gandhi, scrisă de renumitul istoric Ramachandra Guha, "părintele naţiunii" este de părere că "femeile ar trebui să le reziste bărbaţilor lor, în timp ce bărbaţii ar trebui să încerce să îşi înfrângă pornirile animalice şi că sexul ar trebui să fie făcut doar pentru procreere", scrie BBC. "Gandhi: The years that changed the world (1914-1948)" a fost publicată de Penguin Random House India.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În decembrie 1935, Margaret Sanger, activist american pentru controlul naşterii şi educator sexual, l-a vizitat pe Gandhi şi a avut o conversaţie cu el despre emanciparea femeii şi planificarea familială. Sanger s-a aflat într-o vizită prin 18 oraşe din India, vorbind cu doctori şi activişti despre controlul naşterii şi emanciparea femeii. 

Întrevederea ei fascinantă cu Gandhi la ashramul lui din statul de vest Maharashtra face parte din nouă biografie a "părintelui naţiunii" din India semnată de către istoricul Ramachandra Guha, care a apărut în septembrie. Guha a mai scris "India After Gandhi" şi "Gandhi Before India". 

Cele 1.129 de pagini ale cărţii spun povestea dramatică a celui mai faimos pacifist de atunci, de la întoarcerea sa în India din Africa de Sud în 1915 şi până la asasinarea sa în 1948. 

Biografia oferă de asemenea viziunea lui Gandhi cu privire la drepturile femeilor, sex şi celibat. 

În ashramul său, secretarul lui Gandhi, Mahadev Desai, a luat notiţe la întâlnirea dintre liderul indian şi activistă. 

"Amândoi par a fi de acord că femeia trebuie să fie emancipată, că femeia ar trebui să fie arbitrul propriului destin",a  scrie el. Dar, imediat au apărut diferenţe de opinie între cei doi interlocutori. 

Sanger, care a deschis primul centru de planificare familială la New York în 1916, credea că mijloacele de contracepţie erau calea cea mai sigură către emancipare.  

Gandhi a spus că femeia ar trebui să-i reziste soţului ei, în timp ce bărbaţii ar trebui să încerce să îşi înfrâneze "pornirile animalice". El i-a spus vizitatoarei lui că sexul ar trebui să fie doar pentru procreare. 

Ea i-a răspuns cu determinare lui Gabdhi că "femeia are sentimente la fel de profunde ca ale bărbatului. Există momente când soţiile doresc uniunea fizică la fel de mult ca soţii lor". 

"Credeţi că este posibil pentru doi oameni care sunt îndrăgostiţi, care sunt fericiţi împreună să îşi planifice actul sexual o dată la doi ani, aşa încât relaţia lor să aibă loc doar când vor copii?", l-a întrebat ea. 

Aici intervine contracepţia, a insistat ea, şi le ajută pe femei să prevină sarcinile nedorite şi să aibă control asupra corpului lor. 

Gandhi şi-a susţinut opinia. 

El i-a spus lui Sanger că priveşte sexul ca pe "dorinţă". A continuat, afirmând că relaţia cu soţia sa, Kasturba, a devenit "spirituală" după ce "a renunţat la o viaţă a plăcerii carnale". 

Gandhi s-a căsătorit la vârsta de 13 ani şi a făcut un jurământ de celibat la vârsta de 38 de ani pe când era tatăl a patru copii. În această privinţă, el a fost inspirat de poetul şi filosoful jainist Raychandbhai şi de scriitorul rus Lev Tolstoi, care a devenit celibatar mult mai târziu. (Jainism este o veche religie indiană care propovăduia renunţarea şi non-violenţa). 

În autobiografia sa, Gandhi a scris cât de vinovat s-a simţit la gândul că făcea sex cu soţia sa după ce tatăl lui murise. 

La finalul conversaţiei cu Sanger, Gandhi şi-a domolit discursul, afirmând că nu îl deranjează "sterilizarea voluntară în cazul bărbatului, din moment ce el este agresorul", şi că în loc de folosirea mijloacelor contraceptive, cuplurile ar putea face sex în timpul "perioadei sigure" a ciclului menstrual. 

În ciuda ideilor sale despre sex, Gandhi credea în drepturile femeii şi că ele ar trebui să fie pe deplin egale cu bărbaţii.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.