Asociaţii din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Tecuci, proiecte precum ”Cartier Matache: film”, Noaptea Albă a Galeriilor şi Comuna Universitară se numără printre câştigătorii celei de-a doua ediţii a Galei premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), care a avut loc luni seară, la cinema Elvire Popesco din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între invitaţii serii s-au numărat Erwin Simsensohn, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, Mihai Ghyka, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, membri ai Consiliului AFCN şi reprezentanţi ai numeroase organizaţii şi ai societăţii civile.

Directoarea AFCN, Irina Cios, a amintit, în deschiderea evenimentului, de cea de-a zecea aniversare a aderării României la Uniunea Europeană, menţionând faptul că ”tot ceea ce însemană solidaritate şi stat de drept, între altele, rămâne să fie promovat de proiectele organizaţiilor nonguvernamentale”. Ea a făcut o scurtă trecere în revistă a anului 2016, din punct de vedere al AFCN, şi a precizat că premiile sunt acordate unro categorii transdisciplinare.

Erwin Simsensohn a prezentat şi înmânat unul dintre cele zece premii acordate de AFCN – pentru activarea patrimoniului imaterial – şi a transmis un mesaj al ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale – o parte din programul de guvernare.

”Încurajarea oamenilor de cultură, prin oferirea de facilităţi pentru accesul la finanţările destinate sectorului cultural şi creativ, încheierea de parteneriate cu importante instituţii de cultură din spaţiul european pentru sprijinirea mobilităţii artiştilor şi schimburilor de experienţă, încurajarea şi finanţarea debuturilor artistice. Pentru realizarea unora dintre aceste obiective va fi întărit rolul pe care îl joacă Administraţia Fondului Cultural Naţional în sprijinirea creatorilor independenţi şi a ONG-urilor culturale”, a fost paragraful din programul de guvernare la care a făcut referire reprezentantul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

În discursurile ţinute la primirea diplomelor, fie că au fost pline de surprindere, fie că au denotat aşteptări confirmate, reprezentanţii ONG-urilor au mulţumit echipelor şi şi-au prezentat proiectele. Reprezentantul Fundaţiei Gabriela Tudor/ Proiect DCM – premiată pentru rezistenţă în cultură – a avut şi un mesaj pentru Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale: ”Să îşi asume strategia pentru Cultură.”

Administraţia Fondului Cultural Naţional a fost înfiinţată în 2005. Este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea MInisterului Culturii. Este principalul finanţator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare şi selecţie. Premiile, acordate pentru anul încheiat recent, se adresează tuturor proiectelor remarcabile, nu doar acelora care au beneficiat de finanţare AFCN.

Pentru a doua ediţie a premiilor Administraţiei, juriul a fost format din reprezentanţi ai asociaţiilor premiate la prima ediţie. Au fost definite câte 5 nominalizări la 10 categorii de premii. Juriul de nominalizare şi selecţie a fost format din Andreea Borţun (Asociaţia TET, Alexandria), Miki Branişte (Asociaţia Colectiv A, Cluj-Napoca), Cosmina Goagea (Asociaţia Zeppelin, Bucureşti), Raluca Iacob (Asociaţia M3, Bucureşti), Sorina Jecza (Fundaţia Triade, Timişoara), Mihaela Michailov (Asociaţia Culturală Replika, Bucureşti), Miruna Tîrcă (Asociaţia Komunitas, Bucureşti) şi Rariţa Zbranca (Asociaţia AltArt, Cluj-Napoca).

Lista câştigătorilor galei premiilor AFCN:

Premiul pentru management cultural: Ştefania Ferchedău (Bucureşti), pentru activităţile de consultanţă artistică, management cultueal şi advocacy, derulate în ultimii zece ani

Premiul pentru activare culturală în (relaţie cu) spaţiul public: Miliţia Spirituală (Bucureşti), pentru proiectul ”Comuna Universitară”

Premiul pentru activare interdisciplinară: Organizaţia română pentru drepturile de utilizator – ORDU (Bucureşti), pentru proiectul ”Modulab”

Premiul pentru comunicare şi mediere culturală: Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment (Cluj-Napoca), pentru proiectul ”Teen Spirit #2”

Premiul pentru incluziune socială şi dialog intercultural: Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities (Bucureşti), pentru ”Proiecte derulate în cartierul Ferentari”

Premiul pentru antreprenoriat cultural: Asociaţia Casa Plai (Timişoara), pentru proiectul ”Ambasada”

Premiul pentru soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului: Fundaţia Pro Patrimonio (Bucureşti), cu proiectul ”Cartier Matache: film”, realizat de Dragoş Lumpan

Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial: Asociaţia 1+1 (Tecuci), pentru proiectul ”Fragmente dintr-o viaţă”

Premiul pentru promovarea culturii române în lume: Asociaţia Ephemair (Bucureşti), pentru proiectul ”Noaptea albă a galeriilor”

Premiul pentru rezistenţă în cultură: Fundaţia Gabriela Tudor/ Proiect DCM (Bucureşti), pentru ”Proiectele din ultimii 20 de ani”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.