Scriitorul Gabriel García Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, i-a trimis toate manuscrisele sale fostului preşedinte al Cubei, Fidel Castro, de la care a primit note ce conţineau corecturi, atât de natură faptică, dar şi gramaticale, înainte de publicarea volumelor, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fidel Castro, care a decedat pe 25 noiembrie, a fost, astfel, un editor neoficial al scriitorului Gabriel García Márquez, cu care a legat o prietenie apropiată la sfârşitul anilor 1970.

”Preşedintele a fost un cititor avid. Când s-au întâlnit în anul 1977, au purtat câteva conversaţii despre literatură şi, ulterior, Fidel s-a oferit să îi citească manuscrisele, pentru că avea un ochi bun pentru detalii”, a spus Stéphanie Panichelli-Batalla, lector la Universitatea Aston, specializat în studii despre America Latină.

Scriitorul Gabriel García Márquez, care a decedat în anul 2014, a fost un susţinător al revoluţiei cubaneze şi nu a renunţat să îi ofere sprijin lui Fidel Castro, în ciuda recordului acestuia de abuzuri comise în privinţa drepturilor omului.

Stéphanie Panichelli-Batalla, coautor al unui volum despre relaţia lui Gabriel García Márquez cu Fidel Castro, ”Fidel & Gabo”, publicat în anul 2009, a spus că scriitorul obişnuia să trimită manuscrisele la Havana înainte de a le transmite editorului său oficial.

Stéphanie Panichelli-Batalla a precizat că acele corecturi făcute de Fidel Castro erau mai degrabă de natură factuală şi gramaticală, decât ideologică.

”După ce i-a citit cartea «Relatarea unui naufragiat», Fidel i-a spus lui Gabo că a făcut o greşeală în calculul vitezei ambarcaţiunii. Acest lucru l-a determinat pe Gabo să îl roage să îi citească manuscrisele… Un alt exemplu de corectură pe care a făcut-o ulterior (Fidel Castro, n.r.) a fost în «Cronica unei morţi anunţate», cu privire la o armă de vânătoare”, a spus ea.

Pentru un alt volum, Fidel Castro l-a sfătuit pe Gabriel García Márquez în privinţa compatibilităţii gloanţelor cu armele folosite de personajele scriitorului.

Cei doi s-au întâlnit în anul 1977, într-un hotel din Cuba. Deşi întâlnirea ar fi avut loc dintr-o coincidenţă, Stéphanie Panichelli-Batalla a spus că Fidel Castro ar fi orchestrat-o, după ce a aflat că scriitorul lucra la un volum de nonficţiune despre viaţa în Cuba sub embargoul Statelor Unite ale Americii, folosind mărturii scrise primite de la cetăţeni. Cartea nu a fost publicată niciodată.

Într-un interviu acordat în anul 1987, Gabriel García Márquez a spus că l-ar critica pe preşedintele Cubei într-o discuţie privată, dar niciodată în public.

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani. A fost un scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă.

Printre cele mai cunoscute romane ale sale, care se înscriu în universul ”realismului magic”, se află volume precum ”Un veac de singurătate”, ”Toamna patriarhului”, ”Cronica unei morţi anunţate” şi ”Dragostea în vremea holerei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.