Capodopere simfonice sau de operă noi şi reprezentative ale secolelor al XX-lea şi al XXI-lea, rar auzite în România, vor fi incluse în programul Festivalului Internaţional „George Enescu” ediţia 2023, a promis Cristian Măcelaru, directorul artistic, într-o conferinţă de presă organizată marţi la Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment au fost prezenţi ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, Sergiu Nistor (consilier prezidenţial Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale), Cristina Uruc (manager interimar ARTEXIM) şi Mihai Constantinescu (consilier Artexim).

Cu această ocazie, directorul Artexim, Cristina Uruc, a primit diploma de Înalt Patronaj acordată Concursului şi Festivalului Internaţional George Enescu, semnată de preşedintele României, Klaus-Werner Iohannis. Distincţia a fost oferită de către Sergiu Nistor, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale.

Ediţia a XVIII-a a Concursului se va deschide la Ateneul Român pe 4 septembrie 2022 cu Concertul de Gală susţinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Peter Ruzicka, cu o premieră internaţională: „An Axe For The Frozen Sea” de Karlo Margetic, lucrare premiată la secţiunea compoziţie în ediţia precedentă a Concursului Enescu. Din program face parte şi Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian de Ludwig van Beethoven în interpretarea câştigătorilor ediţiilor anterioare: violoncelistul Jaemin Han, violonistul Valentin Şerban şi pianista Yeon-Min Park din Coreea de Sud, anunţă Ministerul Culturii. 

„Avem o echipă pe care ne putem baza pentru Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu şi, în acest context, sunt onorat să vi-l prezint pe directorul artistic, domnul Cristian Măcelaru, care va conduce festivalul pentru următoarele trei cicluri. Am adus în echipa noastră oameni extrem de competenţi, care ne dau încredere că evenimentul va atinge excelenţa. În plan administrativ am reuşit să realizăm o reformă în Artexim, doamna Cristina Uruc ocupând funcţia de director interimar, în următoarea perioadă. Pe această cale, vreau să-i mulţumesc şi domnului Mihai Constantinescu, fostul director Artexim,  pentru că a acceptat să rămână în echipă şi de a cărui expertiză ne vom bucura în continuare. Ministerul Culturii garantează finanţarea, cu prioritate, a acestui eveniment de anvergură”, a afirmat Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu.

O singură etapă online

Pentru prima oară în istoria Concursului a avut loc o singură etapă online, în mai 2022, iar Semifinalele şi Finalele vor avea loc la Ateneul Român, în perioada 4-18 septembrie 2022. În programul acestei ediţii sunt incluse recitaluri şi concerte, reprezentând atât etape de Concurs, cât şi recitaluri extraordinare susţinute de muzicieni remarcabili, membri ai juriilor.

„Ca direcţie generală artistică, cel mai important lucru pentru mine e să continui ceea ce s-a construit deja. Festivalul şi Concursul Internaţional Enescu au ajuns la un nivel internaţional, în care cel mai important lucru e să-i menţinem vizibilitatea şi ceea ce s-a creat deja în România. Unul dintre primele lucruri pe care le vom adăuga este o serie de concerte pentru copii în care prezentăm şi introducem un public tânăr, un public nou, artei şi culturii. Este un lucru care lipseşte în societatea de astăzi, iar acest focus vreau să fie readus prin Festival”, a declarat directorul artistic Cristian Măcelaru.

Pentru ediţia din anul 2023, noul director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu îşi propune să menţină cele mai înalte standarde care au reprezentat ediţiile trecute, prin continuarea relaţiilor strânse create cu artiştii de top ai lumii. Un alt pas îl reprezintă extinderea sferei diversităţii culturale prin provocarea publicului cu prezentarea unor capodopere simfonice sau de operă noi şi reprezentative ale secolelor al XX-lea şi al XXI-lea, rar auzite în România, în multe cazuri prezentate în premieră.

„Ceea ce pot să vă asigur este că împreună cu echipa ARTEXIM şi împreună cu domnul Mihai Constantinescu, vom face tot posibilul să punem la dispoziţia artiştilor invitaţi şi în slujba conceptului artistic tot efortul şi toată implicarea noastră pentru a rezolva logistic orice problemă ar putea să apară. Mă bucur foarte mult să spun că, în acest an, Concursul va începe pe 4 septembrie, exact la 64 de ani de la debutul primei ediţii de Festival şi Concurs”, a susţinut managerul interimar ARTEXIM, Cristina Uruc.

Valoarea totală a premiilor este de 120.000 euro, fiind incluse de asemenea şi promovarea internaţională, şi lansarea artistică a celor mai talentaţi concurenţi. Câştigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului Internaţional George Enescu: la ediţia 2023, cei mai talentaţi dintre concurenţi vor avea oportunitatea de a concerta în ediţia următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Biletele pentru Concursul Internaţional George Enescu vor fi puse în vânzare pe 7 iulie, ora 12:00 şi vor fi două categorii, cu preţuri cuprinse între 90 de lei şi 130 de lei. De asemenea, vor fi disponibile şi două categorii de abonamente pentru cele nouă concerte şi recitaluri din cadrul Concursului.

Finalele Concursului vor fi dirijate de trei muzicieni de seamă ai scenei internaţionale: Wilson Hermanto, revine la Concursul Enescu pentru finala secţiunii vioară, iar Tito Muñoz şi Kensho Watanabe vor participa în premieră la Concursul Enescu pentru finalele secţiunilor de violoncel, respectiv pian.

Concursul Internaţional George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea şi este, astfel, o completare firească a Festivalului Internaţional George Enescu, cel mai important eveniment cultural organizat în România. Concursul are patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie – şi situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.