Peste 40 de femei angajate la BBC au publicat o scrisoare deschisă, sâmbătă, prin care îi cer lui Tony Hall, directorul general al companiei, să acţioneze imediat pentru eliminarea discriminării salariale bazate pe gen, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentatoarele Clare Balding, Victoria Derbyshire, Angela Rippon şi celelalte semnatare ale scrisorii îi cer lui Tony Hall să ”corecteze diferenţa salarială bazată pe gen”, despre care angajatele spun că este cunoscută în interiorul companiei de mulţi ani. 

Angajatele BBC au făcut acest apel după publicarea raportului anual al companiei, care a dezvăluit pentru prima dată salariile angajaţilor ce depăşesc pragul de 150.000 de lire sterline.

Raportul a demonstrat existenţa unei diferenţe salariale considerabile între femeile şi bărbaţii care se numără printre cei mai cunoscuţi prezentatori şi actori ai BBC.

Chris Evans a condus topul, după ce a câştigat o sumă aflată între 2,2 de milioane şi 2,25 de milioane de lire sterline în anul financiar 2016/2017, în timp ce Claudia Winkleman, cea mai bine plătită femeie de la BBC, a avut un salariu cuprins între 450.000 şi 500.000 de lire sterline.

În scrisoarea deschisă, semnatarele spun că sunt pregătite să se întâlnnească cu Tony Hall pentru a discuta posibile soluţii, astfel încât viitoarele generaţii de femei să nu se confrunte cu aceeaşi discriminare. 

”Detaliile despre salarii din raportul anual au demonstrat ceea ce mulţi dintre noi am suspectat pentru mulţi ani – că femeile de la BBC sunt plătite cu mai puţini bani decât bărbaţii, pentru aceeaşi muncă”, arată scrisoarea.

”Comparativ cu multe femei şi mulţi bărbaţi, noi suntem foarte bine remuneraţi şi foarte norocoşi. Totuşi, aceasta este o eră a egalităţii, iar BBC este o organizaţie care se mândreşte cu valorile sale. Aţi spus că veţi rezolva diferenţa salarială bazată pe gen până în 2020, dar BBC a ştiut despre această problemă timp de mulţi ani. Vă cerem să acţionaţi imediat”, mai arată srisoarea.

Între semnatare se numără Sue Barker, care a prezentat Wimbledon, Mishal Husain şi Sarah Montague, jurnaliste la programul ”Today”, dar şi corespondentele Katya Adler şi Lyse Doucet.

De celalată parte, un purtător de cuvânt al BBC a declarat că au fost făcute schimbări considerabile în ultimii trei ani, iar Tony Hall a promis că aceasră companie va continua în acest sens.

”La BBC, salariul mediu pentru bărbaţi este cu 10% mai mare decât cel pentru femei. La nivel naţional, procentul este de 18%. Noi ne-am propus să facem ca această diferenţă să dispară, până în anul 2020 – ceea ce nu a promis nicio altă organizaţie”, a spus purtătorul de cuvânt.

BBC s-a opus dezvăluirii cifrelor, argumentând că acest lucru ar forţa creşterea salariilor în industria media, dar compania a fost obligată să publice cifrele în raport, prin cea de-a 11-a Cartă Regală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.