Femeia afgană care a devenit faimoasă după ce chipul ei a apărut pe coperta revistei National Geographic din iunie 1985 a fost arestată în Pakistan, unde trăieşte într-o tabără de refugiaţi, aflată în apropierea localităţii Peshawar, pentru posesie a unui document de identitate fals, informează 20minutos.es.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sharbat Gula, imortalizată de fotograful Steve McCurry într-o tabără de refugiaţi din localitatea Peshawar, a procurat documente de identitate pakistaneză pentru ea şi doi presupuşi fii, după ce a mituit doi funcţionari. 

Refugiata afgană, în vârstă de 46 de ani, va fi trimisă la o închisoare pentru femei, unde va fi închisă până ce un tribunal va da curs cazului său, şi ar putea fi condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani. ”Ar putea fi extrădată”, a spus o sursă apropiată Agenţiei Federale de Investigaţii.

Pentru moment, ea şi cei doi bărbaţi despre care spune că sunt copiii săi vor fi reţinuţi pentru 14 zile. În plus, doi oficiali pakistanezi care au emis documentele false au fost, de asemenea, acuzaţi de fraudă şi au fost eliberaţi pe cauţiune, scrie The Telegraph.

Agenţia federală a început investigaţia cazului afganei în februarie 2015, în momentul în care au ieşit la iveală mai multe cazuri de refugiaţi afgani care încercau să obţină documente pakistaneze pentru a nu fi extrădaţi.

Sharbat Gula şi-a părăsit ţara, împreună cu familia, după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul, mai scrie The Telegraph. Imaginea lui Sharbat Gula folosită pe coperta National Geographic a devenit un simbol al fotografiei contemporane. McCurry s-a întors în Afganistan după 17 ani pentru a o fotografia pe Gula şi a descoperit că femeia, care atunci avea 30 de ani, nu avea idee de faima pe care o avea la nivel internaţional. În 2002 a fost pentru prima dată când femeia a văzut fotografia realizată de McCurry.

Cei aproximativ 2,5 milioane de refugiaţi afgani în Pakistan se confruntă cu o imensă presiune de a se întoarce în ţara de origine, iar mulţi dintre aceştia nu au acte în regulă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.