Unul dintre cele mai apreciate seriale din genul „nordic noir" şi cea mai scumpă producţie de televiziune realizată vreodată în Islanda, "Fantomele fiordului" va fi difuzat începând de luni la TVR 1, la ora 22.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thriller-ul "Fantomele fiordului" este plasat în Siglufjördur, un orăşel cu 2.000 de locuitori din nord-estul Islandei, unde un cadavru este descoperit în port, imediat după sosirea unui feribot din Danemarca. Andri Olafsson, şeful poliţiei locale, începe să ancheteze violenta crimă, în timp ce aşteaptă întăriri de la Reykjavik. Pe neaşteptate, însă, un viscol teribil se abate asupra oraşului, izolându-l de restul lumii şi făcând imposibilă orice deplasare. Toţi localnicii şi pasagerii feribotului blocat în port devin, în acelaşi timp, suspecţi de crimă şi posibile victime ale unui asasin.

"Fantomele fiordului/ Trapped" se bazează pe ideea regizorului Baltasar Kormákur, de numele căruia se leagă şi "2 Guns", cu Danzel Washington şi Mark Walberg, precum şi producţia "Everest" (despre expediţia dezastruoasă din 1996 pe cel mai înalt munte al planetei), cu Jake Gyllenhaal cap de afiş. Kormákur este producătorul şi regizorul serialului islandez, dar Baldvin Zophoniasson ("Life In A Fishbowl"), Óskar Þór Axel ("Blacks Game"), dar şi Börkur Sigþórsson ("Come To Harm") îşi pun de asemenea semnătura pe regia serialului.

În "Fantomele fiordului", cinefilii vor recunoaşte câţiva actori care se regăsesc în distribuţiile unor seriale sau filme de succes: în rolul principal - actorul american de origine islandeză Ólafur Darri Ólafsson ("The Secret Life Of Walter Mitty", "True Detective"); actorul danez Bjarne Henriksen ("Borgen", "The Killing"), actorul islandez Ingvar E Sigurðsson ("Everest", "K19 The Widowmaker"), actriţa, scenarista şi politiciana islandeză Ilmur Kristjánsdóttir ("Virgin Mountain", "White Night Wedding"), actriţa şi producătoarea islandeză Nína Dögg Filippusdóttir ("The Sea"), precum şi actorul şi regizorul islandez Björn Hlynur Haraldsson ("Borgias", "Fortitude").

Premiera serialului "Fantomele fiordului" a avut loc la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto în 2015. Din decembrie 2015, televiziunea islandeză a început difuzarea lui, drepturile de difuzare fiind apoi achiziţionate de mai multe ţări. Din ianuarie 2016, prima serie rula pe NRK1, în Norvegia, iar din februarie, la televiziunea publică finlandeză YLE. BBC 4 a început difuzarea tot din februarie 2016, la fel ca şi RTE2, în Irlanda. France 2, în Franţa, ZDF, în Germania, dar şi SBS on Demand în Australia au început de asemenea difuzarea serialului de la jumătatea anului 2016. Au urmat Polonia, Danemarca, dar şi Statele Unite, Belgia şi Portugalia în 2017, iar Italia şi Cehia, în 2018.

Cele două serii "Fantomele fiordului" - câte 10 episoade, fiecare - vor putea fi vizionate la TVR 1 începând din 13 iulie, de luni până joi, ora 22.00.

„Nordic noir”, cunoscut şi sub numele „scandinavian noir”, se referă la acel gen de filme poliţiste scrise din punctul de vedere al poliţiei şi a căror acţiune se desfăşoară într-una dintre ţările nordice. Apelând la un limbaj clar, direct, care ocoleşte orice fel de metaforă şi plasate într-un cadru întunecat, filmele acestui gen se caracterizează printr-o atmosferă sumbră şi surprind o stare complexă din punct de vedere al moralităţii. Îşi extrag tensiunea din aparentul calm al socialului, care, însă, în profunzime, ascunde crimă, misoginism, violuri, rasism. 

Popularitatea genului „nordic noir” s-a extins de la literatură la film şi televiziune, iar printre serialele de televiziune aparţinând genului se numără "The Killing" (serie daneză), "The Bridge" (coproducţia Suedia-Danemarca, difuzată deja în peste 100 de ţări), "Trapped" (serialul islandez pe care îl va difuza TVR 1) şi "Bordertown" (serialul „Nordic noir” finlandez).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.