Un vapor comercial grecesc din anul 400 înainte de Hristos a fost descoperit, marţi, pe fundul Mării Negre, în stare excepţională de conservare. Este vorba despre cea mai veche epavă "intactă" din lume, potrivit expediţiei anglo-bulgare care a găsit-o, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu m-aş fi gândit niciodată că va fi posibil să regăsim intactă şi la doar doi kilometri adâncime o navă din Antichitate", a declarat profesorul Jon Adams, directorul Centrului de arheologie maritimă a Universităţii din Southampton (din sudul Angliei), unul dintre coordonatorii expediţiei. "Această descoperire va schimba înţelegerea noastră privind construcţia navală şi navigaţia în epoca antică", a adăugat specialistul într-un comunicat. 

Expediţia Black Sea MAP (pentru Maritime Archaeology Project) a sondat timp de trei ani fundul Mării Negre pe o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi în largul Bulgariei cu ajutorul unui sonar şi a unui vehicul telecomandat, echipat cu camere concepute pentru explorarea apelor de mare adâncime. 

Echipa a descoperit mai mult de 60 de epave provenind din Antichitate, epoca romană şi până în secolul al XVII-lea. Cea mai veche dintre ele a fost descoperită la o adâncime unde apa este lipsită de oxigen şi poate "conserva materiile organice timp de mii de ani", a precizat echipa Black Sea Map. Epava a fost datată cu carbon 14. 

"Noi avem piese de epave care datează dintr-o epocă mai veche, dar acestea par cu adevărat intacte", a subliniat pentru BBC arheologul Helen Farr, asociată proiectului. "Nava stă pe o parte, există încă catargul, cârma, nu le vedeţi în fiecare zi". 

Studiul s-a axat iniţial pe evoluţia nivelului mării şi pe scufundarea regiunii de la Marea Neagră. Descoperirea epavelor "este o consecinţă fericită" a acestor cercetări, a adăugat ea. Acest "tip de vapor comercial grecesc a fost observat până acum pe (decoraţiunile, n.r) vechilor vase de ceramică greceşti", au subliniat cercetătorii. 

Această expediţie a fost condusă de Universitatea din Southampton şi Muzeul arheologic naţional, Academia de ştiinţe şi Centrul de arheologie submarină din Bulgaria. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.