Epava corabiei folosită de legendarul explorator James Cook pentru a naviga în jurul lumii se află cel mai probabil în largul statului american Rhode Island, în apropiere de Newport Harbor, informează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit presei americane, reprezentanţii Rhode Island Marine Archaeology Project vor anunţa, miercuri, că ”sunt între 80% şi 100% siguri” de faptul că epava corabiei HMS Endeavour - denumită ulterior Lord Sandwich - se află printre epavele altor ambarcaţiuni care s-au scufundat în largul coastelor acestui stat american.

Specialiştii au utilizat diverse documente existente în arhivele din Londra pentru a alcătui traseul parcurs de HMS Endeavour şi pentru a analiza apoi zonele în care nava ar putea să se afle în portul oraşului Newport. 

Corabia HMS Endeavour a fost utilizată de căpitanul James Cook pentru a revendica Australia pentru Imperiul Britanic, în 1770. A revenit în Marea Britanie în 1771, după o călătorie pe mare de aproape trei ani. 

Căzută în uitare după călătoria ei epică în jurul lumii, Endeavour a petrecut următorii trei ani străbătând Oceanul Atlantic, între Marea Britanie şi Insulele Falkland. Vândută unui antreprenor privat în 1775 şi redenumită Lord Sandwich, celebra corabie a fost utilizată apoi pentru a transporta mărfuri şi soldaţi în timpul Războiului de Indepedenţă din Statele Unite.

A fost una dintre cele 13 nave scufundate de soldaţii britanici, atunci când oraşul Newport s-a aflat sub asediu, în 1778.

Naveta spaţială americană Endeavour a fost denumită după celebra corabie britanică, iar efigia acesteia este imprimată pe monedele neozeelandeze de 50 de cenţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.