Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că directorul interimar al MNTR, Liliana Passima, a făcut o nedreptate RNMR atunci când a afirmat că organizaţia a fost partinică fostului director, în scandalul de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, subliniind faptul că nu a spus niciodată cu subiect şi predicat că Virgil Niţulescu este ”mironosiţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul RNMR a explicat acuzele. ”Doamna Passima s-a referit la un comunicat mai vechi al Reţelei Muzeelor, care dorea să exprime dezamăgirea şi dezaprobarea faţă de scandalul permanent, care nu se mai termină, dintre cele două tabere de la MNŢR”, a spus Dragoş Neamu, care a adăugat că ”acuzele ajunseseră la soţii, rude, ceea ce nu mai era normal”. 

El a argumentat atitudinea RNMR: ”Devenise un spectacol care ne făcea pe toţi să ne simţim prost. Motiv pentru care, am transmis acel comunicat prin care ceream să se oprească, şi domnul Niţulescu să fie judecat pentru faptele sale şi nu ale soţiei sau ale altor oameni. Liliana Passima a înţeles acest lucru ca o atitudine subiectivă în favoarea unuia sau a altuia, pentru că noi nu am semnat niciodată vreo petiţie în favoarea cuiva. Nu am spus cu subiect şi predicat că domnul Niţulescu este mironosiţă şi că tot ceea ce a făcut la MNŢR a fost perfect, nici nu e treaba noastră, nici nu ştim ce a făcut domnul Niţulescu la MNŢR. Până una alta, avem doar afirmaţii şi acuze, pe care nu trebuie să le credem până nu se aduc probe”. 

Dragoş Neamu a amintit că există mai multe procese, ”domnul Vintilă Mihăilescu este în proces cu Ministerul Culturii, domnul Virgil Niţulescu este în proces cu ministerul Culturii, toată lumea cu ministerul Culturii... Când se vor pune toate cap la cap vom avea o atitudine tranşantă”. 

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România nu se poate pronunţa în privinţa activităţii unor manageri. 

”Este foarte complicat pentru o Reţea Naţională să se pronunţe, şi mai ales pentru cineva aflat într-o poziţie de conducere, care trebuie să reprezinte interesele tuturor membrilor, să ofere beneficii oamenilor care plătesc o cotizaţie. Rostul nostru nu este să judecăm managementul unor muzee membre, ci dimpotrivă, să oferim beneficii prin proiecte, lobby, advocacy, surse generatoare de politici de bună practică, culturale, de tot felul. Eu pot să am o opinie, dar nu este relevantă în contextul ăsta”, a precizat directorul. 

Vineri, Dragoş Neamu a publicat şi un răspuns adresat directorului interimar al MNTR, Liliana Passima, pe Facebook. ”Nu putem rămâne indiferenţi faţă de ceea ce noi considerăm a fi o uriaşă nedreptate şi să fim judecaţi ca organizaţie, nu pentru ceea ce am făcut pentru comunitatea muzeală naţională, pentru proiectele noastre diverse, ci pentru o intervenţie încadrabilă în registrul eticii profesionale şi a moralităţii. Este şi motivul pentru care am decis ca la Adunarea Generală a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România să discutăm despre definirea şi asumarea unui astfel de cod etic al organizaţiei”, a scris el. 

Potrivit directorului Dragoş Neamu, Reţeua Naţională a Muzeelor nu a semnat nici o petiţie de sprijin a lui Virgil Niţulescu. ”Ştiţi de ce, doamna Passima? Pentru că o nedreptate cel puţin la fel de mare i s-a făcut domnului Vintilă Mihăilescu, primul câştigător al acestui concurs. O nedreptate s-a făcut tuturor celor implicaţi în calitate de competitori, singurele victime faţă de care altcineva trebuie să-şi ceară scuze”.

Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a declarat pentru News.ro că după protestul cercetătorilor de la începutul lunii august, foarte puţini i-au susţinut în acţiunea lor, subliniind că Reţeaua Naţională a Muzeelor a fost partinică fostului director Virgil Niţulescu.

”Reţeaua Naţională a Muzeelor a fost partinică domnului Niţulescu. Ea ar fi trebuit să se gândească la relaţia muzeelor cu specialiştii, care sunt factorii care conduc ca acel muzeu să funcţioneze. Asta lipseşte”, a fost declaraţia Lilianei Passima pentru News.ro. ”Noi, cei care am făcut protestul, suntem dintre cei mai buni şi nu ne-a întrebat nimeni, nimeni nu a vrut să meargă în profunzimea problemei. Proiectul muzeografic al lui Horia Bernea trebuie să continue. Lupt pentru a nu se pierde acest tip de identitate. Toţi directorii de dinainte au luptat pentru crearea unei opere complete. Şi trebuie să punem în discuţie perspectiva asupra tradiţiei”, a completat ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.