Volumele ”Dragă, mă duc la Charlie” şi ”Dragoste cu năbădăi”, semnate, respectiv îngrijite de Maryse Wolinski, soţia lui Georges Wolinski, unul dintre jurnaliştii ucişi în atentatul de la Charlie Hebdo, vor fi lansate la Bucureşti şi Timişoara, informează editura ALL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maryse Wolinski este autoarea cărţii ”Dragă, mă duc la Charlie” - o confesiune sinceră şi tulburătoare despre faţa ascunsă a tragediei care a zguduit întreaga lume. Volumul este tradus de Tudorel Urian.

Maryse şi Georges erau căsătoriţi de 47 de ani. Ultima replică auzită, în momentul în care soţul ei a închis pentru ultima oară uşa casei lor, ”Dragă, mă duc la Charlie”, este un laitmotiv al cărţii. Alături de aceasta, apare şi întrebarea care îi străbate paginile: ”De ce?”. 

”Dragoste cu năbădăi” este un album postum a cărui ediţie originală a apărut în Franţa anul trecut. Desenele lui Georges Wolinski sunt în mare măsură inedite, grupate tematic de soţia sa, Maryse Wolinski, care semnează şi prefaţa volumului. Desenele pun în evidenţă un Wolinski veşnic îndrăgostit, pasionat de corpul feminin.

Lansarea de la Bucureşti va avea loc marţi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iar cea de la Timişoara este programată pentru data de 2 februarie, ora 18.00, la Institutul Francez. 

Maryse Wolinski s-a născut la Alger, în 1943, şi a studiat jurnalismul. A lucrat ca ziaristă la Sud-Ouest şi la Le Journal du Dimanche, unde l-a cunoscut pe caricaturistul Georges Wolinski, care avea să-i devină soţ. Au avut trei copii.

Articolele lui Maryse au fost publicate în F Magazine, Elle şi Monde-Dimanche, suplimentul lui Le Monde. Este autoarea mai multor romane, printre care ”Au Diable Vauvert”, ”Le Maître d’amour” şi ”La femme qui aimait les hommes”. A scris şi romane de buzunar ca ”Graines de Femmes”, ”La Tragédie du Bonheur” şi ”La Chambre d’amour”, precum şi numeroase scenarii pentru seriale de televiziune.

Ea a compus versuri pentru melodii interpretate de Carlos, Bernadette Lafont, Sarah Mesguich, Catherine Bériane şi Diane Tell. A transpus experienţa ei tulburătoare din momentul atentatelor teroriste de la 7 ianuarie 2015, când soţul ei a fost ucis împreună cu alte 11 persoane în redacţia Charlie Heddo, într-o emoţionantă carte de confesiuni, ”Chérie, je vais à Charlie” (2016), publicată în România de editura ALL.

”Dragă, mă duc la Charlie” este cea mai recentă carte scrisă de Maryse Wolinski şi primul volum al autoarei tradus în limba română.

Georges Wolinski a fost unul dintre caricaturiştii de la Charlie Hebdo asasinaţi în atentatul terorist care a avut loc pe 7 ianuarie 2015 în redacţia săptămânalului satiric.

S-a născut pe 28 iunie 1934, în Tunis. Mama lui a fost tunisiancă de origine italiană, iar tatăl său avea origine poloneză. A studiat arhitectura la Paris, şi, imediat după absolvire, a început să deseneze. Din 1958, ilustraţiile lui au apărut în Rustica, iar din 1960 a realizat şi caricaturi cu teme politice. În 1961, a început colaborarea cu revista lunară de satiră Hara-Kiri, în care a publicat ilustraţii cu teme politice, dar şi erotice. Din 1961 până în 1970 a fost editor coordonator al revistei. În mai 1968, în timpul revoltelor studenţeşti, Wolinski a înfiinţat revista satirică L'Enragé, alături de Jean-Jacques Pauvert şi Siné.

La începutul anilor `70, Wolinski a colaborat cu artistul Georges Pichard pentru a crea Paulette, supliment care a fost distribuit împreună cu Charlie Hebdo şi a creat reacţii puternice la momentul publicării. A fost, de asemenea, redactor-şef al revistei Charlie Mensuel.

Creaţiile lui Wolinski au apărut şi în Action, Paris-Presse, La Gueule Ouverte, L' Humanité, Libération, Phosphore, Paris-Match, L'Écho des savanes şi Charlie Hebdo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.