Documentarul despre ultimii oieri care mai practică transhumanţa, realizat de Dragoş Lumpan, mai are nevoie de 15.000 de euro ca să fie finalizat. Filmul se află în postproducţie şi costurile s-au ridicat până acum la 100.000 de euro, potrivit regizorului, care a lansat o campanie de strângere de fonduri pe site-ul Indiegogo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ultima Transhumanţă” este despre dispariţia unui mod de viaţă şi descrie în fotografie şi film un mod de viaţă milenar. Este un proiect artistic, etnografic şi sociologic care însumează opt ani, şase ţări, peste 50.000 de km parcurşi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat şi 100 de ore înregistrări audio.

Foto: Dragoş Lumpan
Foto: Dragoş Lumpan

Dragoş Lumpan a trăit printre ciobanii care mai practică această tradiţie. Tot ce a constatat în urma acestui demers a fost faptul că oamenii dorm tot timpul alături de oi, fie vară, fie iarnă, pentru a le apăra de atacurile lupilor şi urşilor. Când sunt pe drum, tot ce au se încarcă şi se descarcă dimineaţa şi seara de pe măgari. Trăiesc numai sub cerul liber şi se trezesc înainte de răsăritul soarelui, indiferent de anotimp. Fotografiile uluitoare şi mărturiile obţinute de Dragoş Lumpan sunt adevărate documente despre o îndeletnicire pe cale să dispară.

În 2007, Dragoş Lumpan a început să fotografieze o familie de ciobani care mergea în trashumanţă, iar în 2008, aceştia i-au spus că renunţă la drum.

În 2010, fotograful a extins proiectul şi a început să şi filmeze. A mers şi în alte ţări: Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie şi Turcia. "Pentru România a trebuit să găsesc o altă familie de ciobani cu care să mergem la drum. Acum, lucrăm la filmul <Ultima transhumanţă> , care este în faza de montaj şi va fi gata în cursul acestui an. Filmul reprezintă rezultatul unui proiect artistic, etnografic şi sociologic ce a durat opt ani şi însumează călătorii de 45.000 de kilometri în şase ţări”, spune fotograful şi regizorul Dragoş Lumpan. 

În nordul Turciei (Foto: Dragoş Lumpan)
În nordul Turciei (Foto: Dragoş Lumpan)

Bugetul întregului proiect a depăşit 100.000 de euro şi a fost finanţat până acum de ICR, AFCN, GAV şi Urban Spaces şi din fonduri proprii.

Filmul mai are nevoie de 15.000 de euro. Banii colectaţi vor asigura editarea, coloana sonoră, grafica, traducerea şi post producţia audio şi video a filmului.

Dragoş Lumpan a lansat campania de strângere de fonduri pe site-ul Indiegogo.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.