Sculptura "Cuminţenia pământului", celebra operă a lui Constantin Brâncuşi, va rămâne în proprietatea statului român, a anunţat, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook, precizând că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională”, a scris, miercuri seară, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Statul a făcut, până în prezent, mai multe oferte proprietarilor sculpturii (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, n.r.), însă, până la anunţul de miercuri seară al ministrului Culturii,  sumele înaintate nu au fost acceptate. 

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, "Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca "Sărutul" şi "Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2015, legea pentru declararea Zilei Brâncuşi - 19 februarie - ca sărbătoare naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.