Cea mai veche fotografie originală a unui preşedinte american, John Quincy Adams (1767-1848), al şaselea lider ales al SUA între 1825-1829, a fost estimată între 150.000 şi 250.000 de dolari şi va fi scoasă la licitaţie la Sotheby's, potrivit The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Licitaţia va avea loc pe 5 octombrie, la Sotheby's New York. 

În august 1843, fostul preşedinte, care atunci avea 76 de ani, a mers la fotogaf în timpul unei vizite la New York şi a spus că rezultatul este "hidos". 

Imaginea sa a rămas totuşi imprimată, prin intermediul unui dagherotip - strămoşul aparatului de fotografiat -, care a fost descoperit într-un magazin de antichităţi, în 1970, la preţul de 50 cenţi. În prezent, acest aparat se află în National Portrait Gallery, unde se spune că ar fi cea mai veche fotografie originală a unui preşedinte american. 

Dar în prezent, o altă fotografie a lui John Adams a fost descoperită şi a intrat în colecţia de licitaţie din octombrie a casei Sotheby's. 

Noul dagherotip, care conţine o placă de cupru pe care este fixată imaginea, a fost estimat între 150.000 şi 250.000 de dolari. De data aceasta, preşedintele John Adams a mers la un studio foto din Washington în martie 1843. Pe atunci Adams era membru al Congresului, după terminarea mandatului prezidenţial. El a dăruit fotografia unui coleg din Congres, ai cărui urmaşi au păstrat-o în familie fără să-şi dea seama de importanţa ei. 

Emily Bierman, directorul departamentului foto de la Sotheby's, susţine că "este fără îndoială cea mai importantă fotografie portret istorică care este scoasă la licitaţie în ultimii 20 de ani". 

"Nu este doar un record istoric, ci şi o surprinzătoare compoziţie. Chiar îţi poţi da seama ce fel de om a fost preşedintele Adams". 

Fotografia ar putea să fie licitată până la un preţ mult mai mare decât estimarea. În 2011, un portret similar al fostului vicepreşedinte american John C. Calhoun, făcut de Mathew Brady, a fost achiziţionat cu 338.500 de dolari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.