„Bogdan Gîrbovan. Categorii”, primul volum dintr-o serie despre fotografia din România, ce cuprinde eseuri de Svetlana Cârstean şi Dan Perjovschi, va fi lansat miercuri la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumul bilingv „Bogdan Gîrbovan. Categorii” oferă o imagine de ansamblu asupra conceptelor şi problematicilor expuse de artist.

Proiectele realizate începând cu anul 2006 până în prezent sunt adunate şi alăturate respectând relaţia lor la nivel conceptual.

„Când am obţinut finanţarea eram nehotărâţi cu privire la forma pe care să o ia cartea, dar un lucru am ştiut sigur - că trebuie să fie ceva diferit. Şi atunci ce putea fi? Cărţi s-au tot scris, cu şi despre fotografie. Aşa ne-am gândit la o simbioză între imagini şi texte, care să le prezinte din perspective diferite. Au rezultat «Categoriile», un efort comun: zece proiecte văzute prin ochii a zece oameni pe care mi-am dorit încă de la început să-i implic în proiect”, a transmis Bogdan Gîrbovan într-un comunicat.

Poeta Svetlana Cârstean, criticii de artă Diana Marincu, Igor Mocanu, Sanda Watt, artiştii Dan Perjovschi, Michele Bressan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly şi galeristul Matei Câlţia propun diferite moduri de a privi lucrările artistului.

Pentru Svetlana Cârstean, care deschide volumul cu eseul poetic „Camera lucida”, Bogdan Gîrbovan „ne scoate din zona de confort şi nu din când în când, ci de fiecare dată. Nu o face în mod brutal, dar constant şi precis. Ne scoate din zona de confort, din definiţiile frumosului şi ne ţintuieşte privirea exact în direcţia în care poate nu am vrea să privim”.

Monografia face parte dintr-o serie care îşi doreşte să medieze întâlnirea dintre fotografie şi cititor.

Bogdan Gîrbovan (n. 1981, Drobeta-Turnu Severin) a absolvit în 2008 Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, departamentul Fotografie. Este cunoscut pentru proiectele „10/1” şi „Uniforme şi Veşminte”.

Lansarea volumului va avea loc la ora 18.00, la Modul Cărtureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.