Castelul contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei (1791-1822), aflat în comuna Ernei din judeţul Mureş, este scos la licitaţie de Artmark Historical Estate cu un preţ de pornire de 650.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imobilul, construit pe o suprafaţă de 492.000 de metri pătraţi, cu 40 de camere, construcţii anexe şi care se află la 15 kilometri de Târgu Mureş, a fost estimat între 800.000 şi 1.000.000 de euro. 

Castelul Teleki este una dintre cele mai fastuoase clădiri lăsate moştenire peisajului ardelenesc de către familia de nobili Teleki.

Sámuel Teleki, cancelarul Transilvaniei în perioada 1791-1822, fondatorul „Bibliotecii Teleki” din Târgu Mureş şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din regiune, a început construcţia castelului din Dumbrăvioara (Sáromberke în limba maghiară), la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Construcţia a fost finalizată în anul 1912, sub îndrumarea nepotului său Teleki Samu.

Cele şapte corpuri de clădiri care formează castelul sunt dispuse în plan în formă de U, oferind un spaţiu larg atât în partea frontală, cât şi în spatele construcţiei. Porţiunea din spate era renumită pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleşteul şi terenul de călărie, unde oaspeţi prestigioşi, precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I, se antrenau pentru diverse turniruri la care participau.

Deşi a debutat în stilul baroc, în prezent castelul este fidel stilului neobaroc. Povestea arhitecturală a castelului este, în mare parte, rezultatul ideilor inovatoare a nobililor Teleki, în urma călătoriilor acestora în Ţările Occidentale, dar şi în expediţiile africane ale ultimului reprezentant al familiei.

De asemenea, interioarele sunt decorate cu detalii baroce luxuriante, îmbinându-se armonios cu mici accente rococo, fiecare cameră fiind specifică unui anume rang.

Partea etajată a clădirii a fost mansardată şi monopolizată de aristocraţii Teleki, parterul fiind destinat slujitorilor.

În trecut, podelele se defineau prin marmură colorată, fiind acoperite de covoare persane. Spectacolul sălilor era accentuat de mobila rară decorată somptuos îmbinând mai multe stiluri: baroc, rococo sau renascentist, iar fiecare cameră beneficia de un model unic de sobă.

În peisajul „telekian” se mai adaugă şi o impresionantă colecţie de cărţi rare (aduse în ţară prin prisma călătoriilor în occident), antichităţi de valoare, tablouri, porţelanuri decorative, arme şi trofee.

După cel de-al Doilea Război Mondial, întreg patrimoniul grofilor Teleki a fost distrus, după care a urmat naţionalizarea, clădirea fiind transformată într-un liceu agricol, liceu care funcţionează şi în prezent.

În apropierea castelului se află Biserica Reformată medievală a satului, construită de acelaşi Sámuel Teleki, unde de altfel este înmormântat, alături de alţi 15 membrii ai familiei sale. Monumentul funerar este un obiectiv impunător, demn de rangul înalt ce-l purta familia nobiliară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.