Agenţia însărcinată cu întreţinerea Capitoliului a publicat primul inventar al pagubelor cauzate de invazia partizanilor lui Donald Trump pe 6 ianuarie. Potrivit raportului, citat de The New York Times, distrugerile din interiorul clădirii ar fi minore: geamuri sparte, uşi distruse şi graffiti-uri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul arată şi prezenţa urmelor de spray anti-agresiune, gaz lacrimogen, apă şi alte produse de stingere a incendiilor pe statui, picturi şi o parte din mobilierul edificiului. Aceste obiecte vor fi atent curăţate. 

Tot agenţia afirmă că două felinare datate de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi semnate Frederick Law Olmsted, un arhitect peisagist american, au fost distruse în exteriorul clădirii. Raportul aminteşte şi de tagurile scrise pe faţada de vest a clădirii, în apropiere de tribunele care sunt în prezent instalate pentru ceremonia de învestire a lui Joe Biden pe 20 ianuarie. 

Nicio operă de artă majoră nu a fost deteriorată, subliniază raportul, deşi au fost manifestaţii violente în centrul clădirii. A fost nevoie de patru ore pentru ca Poliţia să pună capăt invaziei. Un grup de persoane a pătruns în partea de sud a Capitoliului, în biroul preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. Ei au spart ferestrele şi au ajuns până la National Statuary Hall, o sală unde sunt expuse sculpturi ale americanilor iluştri. Mulţi dintre partizanii lui Trump au fluturat steaguri americane, ale Confederaţiei sau care purtau mesajul "Trump este preşedintele meu!". 

Unul dintre manifestanţi a furat o fotografie înrămată a lui Dalai-Lama. Un bust din marmură de secol XIX cu efigia preşedintelui Zachary Taylor a fost vopsit cu un lichid roşu care ar putea fi sânge. Un alt manifestant a fumat un joint într-o cameră cu hărţi din Oregon. Dar marile pânze de mai mult de 5 metri, între care cele semnate de John Trumbull, care picta scene de la crearea Republicii, par să fie intacte. Statuile din National Statuary Hall, care apar în fotografiile cu protestatari, au fost cruţate. 

A doua zi după invazie, agenţia care se ocupă de întreţinerea Capitoliului a subliniat că mulţi dintre angajaţii săi au lucrat toată noaptea pentru a strânge sticla spartă şi alte resturi din clădire. "Ziua de miercuri a fost dificilă pentru noi toţi", a declarat J. Brett Blaton, numit arhitect al Capitoliului de Donald Trump în 2019. "Misiunea noastră este de a servi, păstra şi inspira şi a fost greu să asistăm la această scenă". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.