Cancerul cauzează în prezent mai multe decese în rândul persoanelor de vârstă mijlocie din ţările cu venituri mari pe cap de locuitor decât bolile cardiovasculare, arată un studiu citat de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivel global, problemele de inimă şi atacurile cerebrale sunt principalele cauze de deces la această categorie de vârstă.

Cercetătorii spun că locuitorii din ţările bogate sunt de 2,5 ori mai predispuşi să moară la această vârstă din cauza unui cancer decât de o boală cardiovasculară.

În statele mai sărace, bolile cardiovasculare pot duce la de 3 ori mai multe decese. 

Studiul, publicat în Lancet, este extras dintr-un program global de cercetare desfăşurat în 21 de ţări.

Oamenii de ştiinţă, conduşi de o echipă de la McMaster University din Canada, au urmărit 160.000 de persoane, între anii 2005 şi 2016. La începutul studiului, ele aveau vârsta medie de 50 de ani.

Au existat peste 11.000 de morţi. Persoanele din ţările în care venitul pe cap de locuitor este mai mic au fost de 4 ori mai afectate.

În aproximativ 2.000 de cazuri, cauza morţii a fost neclară. Dintre celelalte, bolile cardiovasculare au cauzat peste 40% dintre decesele din ţările cu venit mic şi mediu pe cap de locuitor şi mai puţin de un sfert în ţările cu venit mare.

O explicaţie a cercetătorilor poate fi că ţările mai bogate oferă mai multe medicamente şi tratează mai mulţi oameni în spitale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.