O expoziţie de fotografie istorică reprezentativă pentru municipiul Buzău a fost amenajată în interiorul unui pasaj subteran ce traversează Bulevardul Unirii, cea mai circulată stradă din oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pasajul a fost construit în anii 1980 şi a folosit la traversarea bulevardului în zona Catedralei Sf. Sava timp de câţiva ani, după care a fost închis.

În anii 2000, Primăria a intenţionat să îl redeschidă şi a demarat o serie de lucrări de reabilitare, proiect finalizat cu construcţia a două spaţii comerciale cu etaj la fiecare din gurile de acces de pe o parte şi de alta a străzii. Lucrarea a nemulţumit comercianţii din zonă şi reprezentanţii Catedralei Sfântul Sava care, după o serie de proteste, au convins municipalitatea să demoleze cele două clădiri şi să închidă de tot pasajul care a fost reabilitat şi redeschis în anul 2020.

Cu câteva zile înainte de data programată pentru redeschidere pereţii pasajului au fost desenaţi cu graffiti astfel că inaugurarea a trebuit amânată, iar municipalitatea a decis să amplaseze în pasaj camere de supraveghere performante cu monitorizare 24 din 24 de ore.

La mai bine de o lună de la inaugurarea sa, Primăria a amenajat aici o expoziţie permanentă de fotografie istorică cu imagini reprezentative pentru municipiul Buzău alături de textele explicative aferente în limbile română şi engleză.

Expoziţia cuprinde două imagini de mari dimensiuni situate la cele două intrări în pasaj şi alte 24 de imagini dispuse de-a lungul pasajului. Cele două imagini mari prezintă Calea Eroilor, amenajată de Primărie în anul 2018, şi Palatul Comunal, actualul sediu al Primăriei Buzău, clădire emblematică realizată între 1899-1903 la iniţiativa lui Nicu Constantinescu de cinci ori primar al Buzăului între 1840 şi 1905.

Cele 24 de imagini dispuse de o parte şi de alta a pasajului pe toată lungimea acestuia prezintă diverse imagini mai vechi sau mai noi din municipiul Buzău.

Istoria fotografică începe de la prima menţionare scrisă a Buzăului, din 12 aprilie 372, când Sfântul Sava a fost martirizat în apele râului Buzău, şi se încheie cu o imagine de la Selecţia Naţională a Eurovision din anul 2020  organizată de Primăria Buzău la începutul pandemiei de coronavirus. 

Alte imagini reprezentative surprind Revoluţia din decembrie 1989, ansamblul funerar realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi în cimitirul Dumbrava din Buzău, înfiinţarea Armatei a 2-a, primirea Premiului Nobel de către George Emil Palade absolvent al liceului B.P. Hasdeu din Buzău sau zona industrială a Buzăului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.