Timp de cinci zile, mai mult de 200 de case editoriale propun zeci de evenimente, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 1 - 5 iunie, în pavilioanele C1, C2, C4 şi C5 ale complexului Romexpo din Bucureşti, a cărui ţara invitată, anul acesta, este Israel. Accesul la cea de-a 11-a ediţie a Bookfest, cât şi la toate evenimentele din cadrul acestuia, va fi gratuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre evenimentele propuse pentru ediţia din acest an a Bookfest se numără lansări, dezbateri şi colocvii, dar şi proiecţii de film. Salonul anunţă o ofertă ce include peste un milion de cărţi şi reduceri de până la 80% din preţul de copertă. În plus, copiii au un program încărcat, la Bookfest Junior.

Deschiderea oficială a Bookfest va avea loc la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au confirmat participarea Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel, Sergiu Nistor, consilierul prezidenţial pentru Cultură, Corina Şuteu, ministrul Culturii, Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Igor Şarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova, alături de Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului.

Andrei Pleşu, Lucian Boia, Andrei Oişteanu, Ana Blandiana, Vladimir Tismăneanu şi Gabriel Liiceanu se numără printre scriitorii care vor fi prezenţi la Salonul Internaţional de carte Bookfest, pentru cinci zile de evenimente editoriale, dezbateri şi sesiuni de autografe.

Scriitori israelieni invitaţi la Bookfest: Fania Oz-Salzberger, Zeruya Shalev, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav

Fania Oz-Salzberger, cea care semnează volumul ”Evreii şi cuvintele” împreună cu tatăl ei, scriitorul Amos Oz, va fi prezentă la Bucureşti. La fel şi Zeruya Shalev, cea mai cunoscută scriitoare israeliană de astăzi, care ajunge pentru a treia oară în România. Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav se vor întâlni cu cititorii în cadrul evenimentelor care vor avea loc la standul ţării invitate.

Gil Hovav, personalitate media, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti culinari, apreciaţi nu doar în Israel, ci în toate ţările în care cărţile sale au apărut în traducere, se numără printre scriitorii invitaţi. Dror Mishani este autor de romane poliţiste, editor, traducător şi literat, specializat în istoria literaturii poliţiste. 

Anul trecut, invitatul de onoare al Târgului Internaţional de Carte Bookfest a fost Republica Cehă.

Ziua 1: Un colţ de joacă al editurii Nemira şi concert susţinut de Corul de Copii Radio

În prima zi a Bookfest, care coincide cu Ziua Internaţională a Copilului, editura Nemira inaugurează, la ora 10.30, colţul de joacă Nemi, cu o scenetă interpretată de Trupa Limpopo după cartea ”Bronto, un dinozaur neastâmpărat”, de Valentin Nicolau.

Tot miercuri, la editura Curte Veche Publishing, poliţistul Marian Godină le va explica celor mici, de la ora 16.00, ce presupune meseria de om al legii în noua sa carte, ”În misiune cu Marian”, volum ce cuprinde o serie de povestiri simpatice pentru copii, ilustrate cu imagini sugestive şi atractive.

La ora 18.30, la Cafeneaua Literară Bastion, din Pavilionul C1, editura Vremea va prezenta ”Articole din Cuvântul lui Nae Ionescu”, de Mihail Sebastian (antologie şi prefaţă de Miruna Lepuş). Invitaţi vor fi Sorin Lavric şi Miruna Lepuş, iar moderator, Silvia Colfescu.

Editura Vremea va lansa şi ”Arta conversaţiei cu Ileana & Romulus Vulpescu. Dialoguri peste timp”, de Ion Jianu, la eveniment urmând să participe Ileana Vulpescu, alături de autor şi de Silvia Colfescu, directorul editurii. Printre titlurile care vor mai fi lansate se numără ”Creştinătatea arabă oriental”, de Juan Pedro Monferrer Sala, ”Am zburat pentru România Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat în anii Primului Război Mondial”, de Valeriu Avram, şi ”Viaţă şi moarte în Gulag”, de Codruţ Constantinescu.

Ziua se va încheia cu un concert susţinut de Corul de Copii Radio, de la ora 17.00, la Scena Arena din pavilionul C1. 

Ziua 2: Un nou volum de memorii al Reginei Maria va fi lansat, la standul editurii Humanitas

Editura Humanitas a pregătit apariţii editoriale bogate pentru ediţia din 2016 a târgului, printre care volume semnate de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Regina Maria a României, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu.

Astfel, în a doua zi a târgului, de la ora 17.30, la standul Humanitas, va fi lansat un nou volum de memorii al Reginei Maria, ”Ţara pe care o iubesc. Memorii din exil", în prezenţa lui Dan C. Mihăilescu, a Georgetei Filitti şi a Mariei Berza.

Institutul Cultural Român a anuntat, pentru ora 14.00, lansarea volumului ”Rodin, Meunier, Brâncuşi”, de Cristian-Robert Velescu, la care participă autorul, Ioana Vlasiu şi academicianul Răzvan Theodorescu.

Un concert de muzică fado cu Ricardo Caria va avea loc, la ora 18.00, pe Scena Arena din pavilion C1. 

Ziua 3: Nora Iuga semnează autografe, iar la standul editurii RAO se degustă vinuri

Scriitoarea Nora Iuga îi aşteaptă pe cititori la standul de autor al editurii Casa de Pariuri Literare, în Pavilionul C5, vineri. Cartea sa ”Ca motorul unui Ford din 1931” va fi lansată la ora 17.30, în acelaşi spaţiu. Scriitoarea va acorda autografe de la ora 18.00. 

Editura Vivaldi aduce în atenţia publicului o carte-eveniment, semnată de Horia Alexandrescu, care demonstrează punctual că Olimpiadele moderne au fost reluate la iniţiativa şi cu finanţarea unui român. Mai exact, cel care a plătit pentru organizarea ediţiilor Jocurilor Olimpice din 1859, 1870, 1875 şi 1889, desfăşurate la Atena, a fost cetăţeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa. Lucrarea intitulată “Olimpiadele lui Zappa” va fi lansată la Bookfest, vineri, la ora 14.00.

La ora 17.00, la standul editurii RAO va fi lansat volumul ”Cartea vinurilor româneşti”, de Marinela Vasilica Ardelean, şi tot aici va avea loc o degustare de vinuri. 

Tot vineri, de la aceeaşi oră, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu şi Denisa Comănescu vor participa la evenimentul de lansare al cărţii ”Scrisoare către tata" a lui Franz Kafka. La ora 17.30,  la standul ţării invitate, Israelul, va fi lansat volumul lui Shmuel Yosef Agnon, ”Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice", cu participarea lui Radu Paraschivescu, Madeiei Axinciuc şi a Lidiei Bodea.

Un atelier de ilustraţie de benzi desenate, susţinut de artista belgiană Flore Balthazar, va fi organizat, de la ora 17.00, la standul Delegaţiei Wallonia-Bruxelles din Pavilionul C2. 

Grupul editorial Corint va lansa, la standul din pavilionul C1, cartea ”Jurnalul secret - Serie nouă”, de la ora 17.30, iar invitaţi vor fi Mircea Dinescu şi Ion Caramitru. Discuţia va fi moderată de criticul literar Alex. Ştefănescu.

La cinematograful din Pavilionul C1, va fi proiectat, de la ora 18.00, filmul ”Fiul lui Saul/ Saul Fia”, în regia lui László Nemes, peliculă recompensată cu Oscar, în 2016, pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

În programul editurii Polirom, de la ora 18.00, va avea loc lansarea cărţii ”Şapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ”, de Tristan Tzara, la care sunt invitaţi Ion Pop şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

De la ora 18.00, la scena Agora va avea loc o masă rotundă, moderată de Denisa Comănescu, dedicată cărţilor publicate în seria de autor Amos Oz, la editura Humanitas Fiction, la care va participa fiica scriitorului, Fania Oz-Salzberger, alături de Tania Radu, Ioana Pârvulescu, Madeea Axinciuc  şi Andrei Cornea.

La ora 18.30, Radu Vancu îşi va lansa ”Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu”, eveniment la care este aşteptat scriitorul Mircea Cărtărescu.

Editura Vremea a programat, pentru ora 18.30, lansarea volumului ”Turnul de veghe. Jurnal de exil 2005 - 2007”, de Constantin Eretescu, care va avea loc la Cafeneaua literară Bastion din Pavilionul C1. Invitaţi vor fi Bedros Horasangian şi Constantin Eretescu, iar moderator, Silvia Colfescu.

Seara de vineri se va încheia, la ora 20.00, la scena Agora, din pavilionul C5, cu un puzzle suprarealist: trei manifeste de avangardă, cu sound design live şi pagini bizare de Urmuz cu trupa Foley’Ala.

Ziua 4: Lucian Boia spune o istorie ”stranie” a comunismului românesc, Pleşu îşi prezintă nelinişti vechi şi noi

Sâmbătă, de la ora 11.30, editura Nemira va lansa cartea ”111 cele mai frumoase poezii”, de Radu Stanca, lansare la care vor participa Cosmin Ciotloş şi Radu Vancu, iar lectura va fi asigurată de actorul Lari Giorgescu.

Grupul editorial Corint va anunţa cartea ”Poveştile Peleşului”, iar invitaţi vor fi Filip-Lucian Iorga, Georgeta Filitti şi Silvia Zimmermann.

Ziua de sâmbătă se anunţă una bogată în evenimente editoriale şi pentru editura Humanitas: la ora 12.00, istoricul Lucian Boia va fi prezent la standul editurii din pavilionul C2, alături de Gabriel Liiceanu, pentru lansarea celui mai recent volum al său, ”Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe)", iar o oră mai târziu, filosoful Horia-Roman Patapievici va vorbi la lansarea cărţii lui Gabriel Liiceanu, ”Nebunia de a gândi cu mintea ta". 

Andrei Pleşu îşi va prezenta noua carte ”Nelinişti vechi şi noi", la ora 14.00, iar de la 15.00, va participa la lansarea volumului lui Radu Paraschivescu ”Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?)".

Lansarea antologiei ”Uite cine vorbeşte”, din colecţia ”Cărţile mele”, coordonată de Florentina Sâmihăian şi Liviu Papadima (editura Arhur) va avea loc la scena Arena din pavilionul C1, de la ora 12.00. Printre invitaţi se numără Elena Vlădăreanu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu,Radu Paraschivescu, Simona Popescu, Veronica D. Niculescu, iar moderator va fi Matei Sâmihăian.

Editura Vinea va anunţa, de la ora 12.30, apariţia cărţii Aurorei Cornu, ”Dix histoires courtes/ Zece scurte povestiri”, editurile Vinea şi Integral, 2016, la standul din pavilionul C4. 

Tot sâmbătă, de la ora 13.00, va fi lansat volumul ”Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”, de Andrei Oişteanu, în prezenţa lui Mircea Cărtărescu şi a lui Mircea Anghelescu.

De la ora 15.30, editura Humanitas propune o întâlnire cu Mircea Cărtărescu, la care vor fi prezentate ediţia adnotată de Cosmin Ciotloş a volumului ”Levantul" şi ediţia de colecţie a bestsellerului ”Solenoid".

La standul Polirom, din pavilionul C2, de la ora 16.00, va fi lansată cartea ”Ea şi El. Biografia unei relaţii”, de Aurora Liiceanu, iar o jumătate de oră mai târziu, autoarea va participa la evenimentul ”Literatură turcă în Biblioteca Polirom”, unde vor fi prezentate volumele ”O ciudăţenie a minţii mele”, de Orhan Pamuk, şi ”Istanbul Istanbul”, de Burhan Sonmez.

De la ora 16.00, vor fi prezentate volumele ”Caiete. 1957 - 1972", ”Cioran şi muzica", ”Sfârtecare" şi audiobook-ul ”Lacrimi şi sfinţi", în lectura lui Răzvan Vasilescu. Participă Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu şi Gabriel Liiceanu. Vladimir Tismăneanu şi Ciprian Măceşaru îşi vor anunţa volumul ”Trei sute de ceauşeşti liliputani", de la ora 17.00. Participă Dan C. Mihăilescu, Teodor Baconschi, Dan Liviu Boeriu. 

Grupul editorial ALL va lansa, sâmbătă, volumul ”Sub acoperire. Povestea adevărată a poliţiei secrete din Marea Britanie”, de Rob Evans şi Paul Lewis. În aceeaşi zi, va fi lansat volumul ”Eminescu, poem cu poem”, coordonat de Alex. Ştefănescu. Volumul face parte dintr-o serie dedicată lui Mihai Eminescu, revăzut în scurte comentarii accesibile pentru tinerii de astăzi.

Editura RAO a pregătit pentru târg şi volumul ”În bucătăria lui Joseph”, una dintre cărţile de vizită ale lui Chef Joseph Hadad.

Ziua 5: Prima traducere integrală a volumului ”Viaţa mea”, de Charlie Chaplin, va fi lansată de editura Nemira

În ultima zi a târgului, duminică, la prânz, Fania Oz-Salzberger va fi prezentă la lansarea cărţii ”Iuda", de Amoz Oz, la standul editurii Humanitas.

La standul editurii Humanitas, de la ora 14.00, va fi prezentat volumul colectiv ”Bucureştiul meu", lansare la care va participa Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu Bran, Radu Paraschivescu şi Gabriela Tabacu. Ultimul eveniment editorial al editurii este lansarea, de la ora 14.30, a unui volum semnat de Svetlana Alexievich, scriitor laureat cu Nobel, ”Vremuri second-hand", eveniment la care vor participa Ana Blandiana, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea.

”Viaţa mea” de Charlie Chaplin, prima traducere integrală a autobiografiei marelui cineast, va fi lansată la ora 15.00, la editura Nemira, în prezenţa Monicăi Andronescu, Alice Barb şi a lui Andrei Huţuleac.

De la ora 18.00, la standul editurii Casa de Pariuri Literare, va fi lansată cartea ”Moşu - o întâlnire cu Florian Lungu”. Invitaţi sunt Florian Lungu şi Doru Ionescu. 

Editurile Polirom şi Cartea Românească vor participa la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest cu peste 1.000 de titluri, cu preţuri reduse cu 20-50%. La standurile celor două, care se vor afla în pavilionul C2, vizitatorii vor găsi aproximativ 300 de titluri noi.

Printre noutăţile editoriale pregătite de Editura Litera se numără cărţile-mărturie ale laureatei Premiului Nobel pentru Literatură 2015, Svetlana Aleksievici - “Războiul nu are chip de femeie” şi “Ultimii martori”, volumul doi din seria “Lupta mea”, de scriitorul norvegian Karl Ove Knausgård, cartea “Crizele de după criză”, de Paul Dobrescu, precum şi noi apariţii în imprintul ”Introspectiv”.

Bookfest Junior: Teatru de păpuşi cu siluete ”Scufiţa roşie” şi lansare ”Aventurile lui Păienjenel”, la editura Corint

Filme de animaţie cu personaje din lut, ateliere de poveşti cu final absolut imprevizibil, spectacole de teatru de păpuşi cu siluete şi multe lansări pentru copii sunt câteva dintre cele peste 40 de evenimente cuprinse în calendarul Bookfest Junior 2016.

Programul pentru copii şi adolescenţi la Bookfest Junior va debuta cu teatru de păpuşi cu siluete - ”Scufiţa roşie”, de la ora 15.00, la Colţul de joacă Nemi de la standul editurii Nemira. 

De Ziua Copilului, la standul statului Israel, ţară invitată a ediţiei, va avea loc, de la ora 15.00, o proiecţie de filme de animaţie de Rony Oren, devenit celebru datorită personajelor sale din lut.

Actriţa Monica Davidescu va citi, tot pe 1 iunie, la standul Editurii Litera, de la ora 16.00, din cărţile Disney.

Pe 2 iunie, de la ora 13.00, standul Librăriei Okian va găzdui un atelier de jocuri de rol, The Bookshop Selling Game, iar la standul editurii Arthur, de la ora 14.00, va avea loc un atelier de lectură ”Pălăria vrăjitorului” susţinut de Teatrul ”Ion Creangă”. Librăria Okian va organiza, de la ora 15.00, pe scena Arena din pavilionul C1, un atelier de dezbatere despre motivele care ne fac să alegem o carte.

Un atelier de poveşti cu final absolut imprevizibil, ”Don't like your story! Mine's better”, va fi susţinut de Librăria Okian, pe 3 iunie, de la ora 11.00, pe scena Agora din pavilionul C5, iar editura Corint Junior va lansa, de la aceeaşi oră, concursul ”Paşaport pentru cultură”.

Cartea ”Bookătăria de texte şi imagini. Povestiri scrise, desenate, condimentate, sărate şi dulci pentru toate vârstele...” va fi lansată la ora 11.00, pe scena Arena din pavilionul C1. Volumul al doilea este coordonat de Stela Lie şi Florin Bican, cartea fiind publicată de editura Pandora M.

Tot pe 4 iunie, la standul Israel, de la ora 11.00, va avea loc un program artistic pentru copii, în limbra ebraică, susţinut de Grădiniţa Gan Eden.

De la ora 12.00, cititorii se vor întâlni cu Rony Oren, scriitor şi creator de filme de animaţie. La eveniment vor participa Despina Bădescu, Maria Tănăsescu, Victoria Pătraşcu, iar amfitrion va fi Ioana Bâldea Constantinescu.

La ora 17.00, în standul editurii Corint Junior va fi lansată cartea ”Aventurile lui Păienjenel”, de Joe Popov.

Pentru 5 iunie, editurile au programat mai multe lansări. Astfel, de la ora 11.00, la standul editurii Corint Junior va fi lansată cartea ”Berlin”, volumul II, de Fabio Geda şi Marco Magnone. ”Lumea imaginată de...”, de Keri Smith, va fi prezentată de la ora 11.30, la standul editurii Paralela 45. Aici vor vorbi Simona Popescu, Bogdan Teodorescu, Mihaela Pogonici şi Viorel Zaicu.

De la ora 12.00, la standul editurii Arthur, va fi lansat volumul ”Dosarul Popcorn” de Ana Rotea, iar invitate vor fi Florentina Sâmihăian şi Diana Zografi.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu reduceri între 20% şi 70% la cărţile pentru copii şi adolescenţi, surprize şi tombole cu premii. 

Concursul acestei ediţii este ”Câştigă o sută de cărţi pentru vacanţă“, volume oferite de editurile participante la Bookfest Junior 2016.

Talonul pentru concurs poate fi decupat din harta-program Bookfest Junior 2016, care va fi disponibilă la intrare, şi poate fi depus în urna aflată la Clubul Bookfest Junior (pavilionul C1, balcon). Extragerea celor doi câştigători va avea loc pe 5 iunie, la ora 16.00, la standul Clubul Bookfest Junior. Regulamentul concursului este disponibil pe bookfest.ro.

Programul de vizitare va fi de miercuri până duminică, între orele 10.00-20.00. 

Bookfest 2016 se va desfăşura, în premieră, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.