Balerina Alina Cojocaru a revenit pe scenă după un an de pauză, vineri, la Tokyo, cu rolul Marguerite din "Dama cu camelii", a anunţat partenerul ei de viaţă, coregraful Johan Kobborg pe Twitter. Cei doi au devenit părinţii Thaliei Chulpan în octombrie 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După mai mult de un an departe de scenă, Alina va dansa Marguerite în această seară cu Hamburg Ballet. De data asta cu aproape 4 luni mai mult pentru Chulpan care va urmări din culise", a scris Kobborg pe pagina sa de Twitter, adăugând şi două fotografii cu Alina şi Chulpan. 

Alina Cojocaru, alături de Hamburg Ballet, o va interpreta pe curtezana Marguerite Gautier din "Dama cu camelii", în coregrafia lui John Neumeier.

Spectacolul este primul din turneul care începe vineri în Japonia, fiind programate trei reprezentaţii în sala Bunka Kaikan din Tokyo.

Alina Cojocaru, marele nume al baletului international contemporan, s-a pregătit timp de şapte ani la Kiev, apoi la Şcoala Regală de Balet din Londra, începând din anul 1997. După şase luni de la absolvire, s-a întors la Kiev ca prim-solistă, iar un an mai târziu, în noiembrie 1999, s-a alăturat Baletului Regal din Londra. A devenit membră a Baletului Naţional Englez în septembrie 2013, ca prim-solistă. În această calitate continuă să interpreteze roluri importante ca invitată permanentă a altor companii de prestigiu precum Baletul din Hamburg şi Teatrul de Balet American (ABT).

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra, iar din ianuarie 2014 până în 2016, a fost director artistic al Companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti.

Kobborg s-a născut la Copenhaga şi s-a pregătit la Academia de Balet Funen din Odense (Danemarca) iar în 1988, la vârsta de 16 ani, a intrat la Şcoala de Balet Regală Daneză. S-a alăturat Baletului Regal Danez în anul 1989, a devenit solist în 1991 şi prim-solist în 1994. În 1993, Johan Kobborg a primit medalia de aur la Concursul Erik Bruhn din Canada. Anul următor a primit Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet de la Jackson, SUA, şi Marele Premiu la Concursul Internaţional Nureev din Ungaria. În 1996 a fost nominalizat pentru premiul Benois de la Danse pentru rolul James din ”La Sylphide”. A câştigat Premiul Cercului Criticii de Dans pentru cel mai bun dansator şi a primit mai multe premii în Danemarca. În  anul 2009, spectacolul său ”La Sylphide” de la Teatrul Bolşoi a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

În 2016, Alina Cojocaru şi coregraful danez Johan Kobborg făceau parte din trupa de balet a Operei Naţionale Bucureşti. Au apărut conflicte deschise între noua conducere numită de ministrul Culturii de atunci Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Tensiunile s-au accentuat, ducând la un vid de putere la ONB, fără conducere. Ministrul Culturii a demisionat, fiind criticat de preşedintele Klaus Iohannis pentru felul în care a gestionat criza de la Operă.

În final, cei doi balerini, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, care alcătuiesc unul dintre cele mai influente cupluri din universul baletului din ultimele două decenii, după cum îi caracteriza The New York Times, au plecat de la ONB. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.