Ti-ai gasit un job? Atunci trebuie sa obtii fisa medicala pentru angajare. Aceasta cerinta este impusa de legislatia in vigoare pentru orice persoana care se angajeaza pentru prima oara sau isi schimba locul de munca. Acest certificat arata daca persoana respectiva este apta sau nu, din punct de vedere medical si psihologic, sa se angajeze la locul respectiv de munca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fisa medicala pentru angajare este un document care se obtine in urma unui control amanuntit de catre un cadru medical specializat in medicina muncii. Daca un angajat nu are acest certificat, angajatorul poate primi sanctiuni notabile.

Prin urmare, conform articolului 13 lit. j) 319/2006 al legii securitatii si sanatatii in munca, „angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor. In cazul incalcarii acestei legi se aplica o amenda contraventionala, ce poate ajunge pana la 8000 de Lei!”.

Ce analize va trebui sa efectuezi?

Fisa medicala pentru angajare poate fi eliberata doar de catre o clinica autorizata, precum Standard Med. In cadrul acestui centru medical, vei efectua toate consultatiile necesare in aceeasi zi. Examenul medical la angajare si controlul medical periodic se realizeaza in functie de profilul de activitate al companiei, urmarind factorii de risc profesional specifici fiecarui post.

Prin urmare, in functie de jobul la care aplici, va trebui sa efectuezi un examen clinic general, examen oftalmologic, EKG, glicemie, examen psihiatric, spirometrie, hemograma, examen psihologic sau audiograma. De asemenea, analizele medicale pentru a obtine fisa medicala angajare pot include si examenul VDRL, precum si alte investigatii de specialitate despre care poti afla mai multe pe Fisamedicala.info.

Ce documente trebuie sa ai asupra ta atunci cand te prezinti la clinica?

Pentru a evita situatiile neplacute, iata ce acte ar trebui sa ai asupra ta atunci cand vei merge la clinica:

  • Buletin sau carte de identitate – necesare pentru obtinerea unei fise medicale pentru angajare;

  • Fisa de solicitare pentru examenul medical de angajare - un document tipizat care trebuie completat si semnat de catre persoana angajatoare;

  • Fisa de identificare a factorilor de risc profesional, completata de catre lucratorul desemnat/SIPP si semnata atat de acesta, cat si de catre angajator;

  • Cadrul medical specializat poate solicita o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste starea generala de sanatate a angajatului.

De ce trebuie sa efectuezi analize medicale pentru angajare?

Investigatiile medicale pentru angajare joaca un rol important atat pentru angajat, cat si pentru angajator, deoarece acestea stabilesc limitele de expunere profesionala la factorii nocivi. In plus, analizele medicale servesc drept ghid in scopul de prevenire a riscului de imbolnavire profesionala.

De asemenea, controlul medical periodic de medicina muncii pune accent pe mentinerea sanatatii angajatului si monitorizeaza in ce masura factorii de risc profesional la care a fost expus au produs sau nu modificari vizibile in starea fizica sau psihica a persoanei in cauza.

Care este metoda cea mai rapida pentru a obtine fisa medicala angajare?

Daca nu iti place sa astepti ore in sir pe holuri, programeaza-te la o clinica medicala asa cum este Standard Med. Vei primi fisa medicala pentru angajare in scurt timp de la completarea formularelor si vei beneficia de servicii profesioniste. Intra pe www.fisamedicala.info si vei afla toate detaliile despre obtinerea acestui certificat!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.