Înregistrarea pe o platformă online de servicii matrimoniale poate fi costisitoare. Pentru un abonament de membru pe o perioadă de 6 luni, un consumator a plătit 329 de euro. Chiar dacă şi-a anulat contractul la cinci zile după înregistrare, întrucât şi-a făcut nu mai mult de 15 contacte pe platformă, compania i-a perceput o taxă de 247 de euro. Nemulţumit, consumatorul s-a adresat Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ECC-Net a putut oferi asistenţă consumatorului, căruia i-a fost restituită toată suma plătită. 

El nu a fost singurul care a cerut ajutor. În fiecare an, numeroşi consumatori se confruntă cu probleme legate de serviciile oferite de platformele online de matrimoniale şi contactează ECC-Net pentru asistenţă.

Şi consumatorii români au avut probleme cu astfel de site-uri. În cel mai recent caz de acest gen, am primit o solicitare din partea unui domn care făcuse un abonament pe un site de online dating şi care, în termenul de 14 zile, s-a răzgândit şi a dorit să se retragă din contract. Comerciantul din Republica Cehă însă a refuzat să-i ramburseze cei aproape 60 EUR plătiţi pentru un abonament pe 1 an, deşi pe site scria foarte clar, ca şi în legislaţie, că orice consumator se poate răzgândi în termen de 14 zile. Pe lângă acest aspect, site-ul avea şi nişte probleme legate de modul în care erau afişate tarifele şi informaţiile privind înnoirea automată a abonamentului. În cele din urmă, ECC Romania, cu sprijinul ECC Republica Cehă, a reuşit să determine comerciantul să ramburseze suma plătită de consumator”, a declarat Irina Chiriţoiu, Director ECC Romania.

Ca regulă generală, utilizatorii de servicii matrimoniale în mediul online au dreptul de a se retrage din contractul încheiat în termen de 14 zile. În acest timp, furnizorul este obligat să returneze taxele încasate de la consumatori. Există totuşi un dezavantaj: dacă acel consumator s-a folosit de serviciile oferite de platformă pentru a vizualiza profilurile altor utilizatori sau i-a contactat prin intermediul platformei, furnizorul argumentează, de obicei, ca odată ce consumatorul a început să folosească serviciile site-ului matrimonial, furnizorul are dreptul de a cere compensaţie. De obicei, compensaţia este de 50% din taxele de înregistrare ca membru sau chiar mai mult. Companiile justifică taxele argumentând că nu durata contractului este cea care contează cu privire la perioada de membru, ci numărul de contacte realizat în acest timp.

O altă problemă întâlnită se referă la încetarea calităţii de membru. În Germania, contractele se reînnoiesc în mod automat dacă nu sunt anulate în timpul perioadei de retragere. În schimb, în Austria, furnizorul trebuie să îi amintească consumatorului de posibilitatea reînnoirii contractului cu câteva zile înainte de anulare. Aceleaşi lucruri se aplică şi în Franţa pentru contractele pe termen lung. De asemenea, contractul se poate reînnoi pe aceeaşi perioada ca cel anterior. 

 

Sfaturile noastre:

Cere informaţii referitoare la perioada contractuală şi termenii ce privesc anularea înainte de a te înregistra.

Informează-te înainte de a te înregistra. Ştergerea profilului tău nu înseamnă încheierea contractului. Termenii de anulare sunt trecuţi cu fonturi mici în contract.

Dacă ai observat la scurt timp după înregistrare că serviciile nu sunt aşa cum te aşteptai, încetează să le mai foloseşti şi cere anularea contractului în scris, păstrând o copie pentru tine. Acest lucru te va ajuta sa eviţi şi să reduci eventualele taxe percepute de furnizor. Întreabă înainte ce taxe trebuie plătite în cazul anulării contractului.

Ai probleme cu un furnizor dintr-o alta ţară membră UE, Norvegia sau Islanda? Te rugăm să nu eziţi să ne contactezi. Te vom ajuta fără a percepe taxe, într-un mod extrajudiciar şi transfrontalier. 

https://www.eccromania.ro/agentii-matrimoniale-online-ue-consumatori-fara-bani/

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.